Angst voor overstroming

Evacuatie ziekenhuis Venlo: 'Ergste wat ons kan overkomen'

16 juli 2021 16:05 Aangepast: 16 juli 2021 17:23
De dronefoto van het Medisch Centrum VieCuri in Venlo.

De evacuatie van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo 'is het ergste wat ons kan gebeuren'. Dat zei IJsbrand Schouten namens het ziekenhuis tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. "Het gaat om 200 patiënten onder wie 40 kwetsbare, die verplaatst moeten worden." De spoedeisende hulp is vanaf 18.00 uur dicht en de evacuatie moet om 3.00 uur vannacht afgerond zijn.

Dan wordt ook de piek van het water in de Maas verwacht. Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo wordt volledig geëvacueerd, vanwege het risico op een overstroming. Dat hebben het ziekenhuis en de Veiligheidsregio Limburg-Noord eerder vandaag besloten. 

Het ziekenhuis, dat vlak bij de Maas staat, blijft in ieder geval tot en met maandag dicht. "We gaan er alles aan doen om dinsdag weer voor onze patiënten klaar te staan", zei Schouten, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dijkdoorbraak in Limburgse Meerssen, oproep om zo snel mogelijk weg te gaan

"We willen hiermee elk risico voor zijn", benadrukte Antoin Scholten, burgemeester van Venlo. "We nemen het zekere voor het onzekere om te voorkomen dat het ziekenhuis met het water in aanraking komt. Er waren risico's en we willen niet dat het ziekenhuis in het water komt te staan." 

Spoedcentra en andere ziekenhuizen

De 40 spoedpatiënten gaan naar omliggende spoedcentra. 200 patiënten worden vanaf vanmiddag overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Patiënten die na 18.00 uur met spoed een scan of bloedafname nodig hebben, kunnen terecht bij andere vestigingen van VieCuri in Venray of Panningen.

Schouten noemt de evacuatie ingrijpend. "Maar het horrorscenario van verpleegkundigen die met bootjes overgevaren moeten worden om patiënten te behandelen, willen we absoluut voorkomen."

Ook de Limburgse gemeente Meerssen is vanmiddag ontruimd. Dat zorgt soms voor angstige reacties, zoals te zien is in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore