Corona-update: stel je vraag

Wat moet je doen als je corona oploopt tijdens je vakantie in het buitenland?

18 juli 2021 07:03 Aangepast: 19 juli 2021 09:52
Ook tijdens vakantie is het mogelijk om een coronabesmetting op te lopen.

Elke vakantieganger die naar het buitenland reist zal het vrezen: in een vakantieland besmet raken met corona. Toch is dat niet helemaal onwaarschijnlijk met de snel oplopende besmettingen met de delta-variant. Maar wat moet je eigenlijk doen als je in het buitenland besmet blijkt en hoe kom je weer thuis? We zetten het voor je op een rijtje.

Het is belangrijk dat je voor je reis precies controleert wat je reisverzekering dekt als je corona oploopt, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarbij is ook belangrijk welke kleurcode een land heeft.

Ben je op reis in een land dat code oranje heeft, voor alleen noodzakelijke reizen, dan dekken de meeste reisverzekeringen de extra kosten door corona niet, zoals de kosten van het verlengen van een verblijf of het omboeken van vliegtickets.

Hoge kosten

En dat zijn wel kosten die gemaakt moeten worden, want in de meeste landen moet je met een besmetting in quarantaine. Reizen mag niet met een coronabesmetting, omdat daardoor andere mensen kunnen worden besmet. De tijd dat een coronapatiënt besmettelijk is, moet je op geen enkele manier in contact komen met anderen.

Dat betekent in quarantaine in een hotelkamer, vakantiehuis, tent of caravan. En sommige reizigers moeten daardoor de vakantieperiode verlengen en een quarantainelocatie bijboeken. En dat kan in de papieren lopen met een quarantaineperiode van zo'n elf dagen.

Kijk voor de volledige regels van een land rond corona op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken wijsopreis.nl. Daar staat uitvoerige informatie over elk land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Besmet op een festival, nu in quarantaine tijdens vakantie in Portugal

Testlocatie vinden

Stel nou dat je klachten hebt die kunnen wijzen op corona. Dan is het zaak om er snel achter te komen of je het daadwerkelijk hebt. Want een herstelbewijs krijg je pas elf dagen ná een officiële coronatest.

Maar waar laat je je testen in een land waar je de weg niet goed kent en waar je misschien de taal niet of niet goed spreekt? Om je te helpen met het vinden van een testlocatie in de buurt, ga je ook naar de site reisopwijs.nl. Daar staan alle reisadviezen van landen en is ook een pagina voor het vinden van een testlocatie. Op de pagina van het betreffende vakantieland, is onder het kopje Coronavirus een link te vinden naar alle lokale testlocaties.

Testen na herstel

Na de test ga je direct in quarantaine. En dan gaat de klok tikken. Elf dagen na vaststelling van je besmetting kun je met een herstelbewijs naar huis.

Als het verlengen van een verblijfsplaats is gelukt en je coronabesmetting zonder verdere complicaties verloopt, moet je aantonen dat er niet langer sprake is van een coronabesmetting. Dat doe je opnieuw met behulp van een test. Een testlocatie vind je hier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Negatieve test

Als je hersteld bent, dan varieert het per land wat je moet doen. Check dan dus het reisadvies voor je land van verblijf. Daarin staat aan welke regels je moet voldoen om terug naar Nederland te keren.

Over het algemeen geldt (maar dat kan dus variëren): keer je terug uit een land binnen Europa na hersteld te zijn, en je moet een coronabewijs laten zien, dan heb je nodig: positieve NAAT(PCR)-test van minimaal 11 en maximaal 180 dagen oud op het moment van aankomst in Nederland.

Positieve test

Soms zijn echter alle klachten weg en ben je niet meer besmettelijk, maar blijf je toch positief testen. In dat geval is het toch mogelijk om te reizen. Check hier wat je dan precies moet doen.

Bellen voor hulp

Mocht je er helemaal niet uitkomen, dan kan je het ministerie ook bellen op telefoonnummer 0031-247247247. In het contactcentrum van het ministerie dat 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken is zullen ze je helpen met de belangrijkste vragen.

Bekijk ook: Dit zijn de regels als je op vakantie naar Frankrijk gaat

Frankrijk: het is het favoriete vakantieland van veel Nederlanders. Onze correspondent Eveline Bijlsma legt uit hoe de gezodnheidspas werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore