Ga naar de inhoud
Kapelle

20 jaar cel voor Syrische vluchteling die militair executeerde

De Syrische Ahmad Al K. tijdens een vorige zitting. Beeld © ANP

De rechtbank in Den Haag heeft de 49-jarige Ahmad Al K. veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in de executie van een Syrische militair. Al K. was in 2013 naar Nederland gevlucht en woonde sindsdien in het Zeeuwse Kapelle, waar hij in 2019 werd opgepakt.

Al K. had bij de executie in juli 2012 een leidende rol. Een oorlogsmisdrijf, zo oordeelde de rechtbank. Toch valt zijn straf lager uit dan de 27 jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Dat komt omdat het OM bepleitte dat Al K. ook een brigade heeft geleid die opereerde onder de vlag van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, maar daarvoor was volgens de rechtbank te weinig bewijs.

Gewapend conflict

Dat hij ook betrokken was bij een bomaanslag op een tapijtfabriek en bij het neerhalen van een gevechtsvliegtuig, kon ook niet voldoende worden bewezen. De rechtbank hield er bij het bepalen van de straf daarnaast rekening mee dat de executie plaatsvond tijdens een gewapend conflict, dat ook grote invloed had op het leven van Al K. en waarin het regeringsleger ook veel mensenrechten schond.

Syrische
Lees ook:
Syrische vluchteling voor Nederlandse rechter om oorlogsmisdrijf

Al K. had eerder zelf deel uitgemaakt van het Syrische regeringsleger, maar hij was gedeserteerd. De autoriteiten kwamen hem op het spoor na een tip van de Duitse justitie.

Het belangrijkste bewijs tegen Al K. was een video van negen minuten, waarin te zien is hoe de ernstig mishandelde militair geboeid naar de oever van de Eufraat in het oosten van Syrië werd gebracht. Er werd onder meer tegen hem gezegd dat hij 'zijn onvermijdelijke lot tegemoet ging'. Daarna werd hij door meerdere mannen beschoten.

Al K. vuurde met een revolver kogels op hem af, een andere man schoot met een kalasjnikov. De rechtbank oordeelde dat bewezen is dat Al K. in elk geval één keer raak heeft geschoten.

Vermoedelijke
Lees ook:
Vermoedelijke jihadcommandant verdacht van standrechtelijke executie in Syrië

Het motief voor de executie is volgens de rechtbank wraak voor een bloedbad dat eerder had plaatsgevonden. Al K. legde verschillende verklaringen af over de gebeurtenissen, maar die worden door de rechtbank niet geloofd.

Al K. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.