Duizenden mensen

Dijkdoorbraak in Limburgse Meerssen, oproep om zo snel mogelijk weg te gaan

16 juli 2021 13:48 Aangepast: 16 juli 2021 15:19
Bewoners verlaten het gebied nadat een dijk langs het Julianakanaal is doorgebroken.

In de Zuid-Limburgse gemeente Meerssen is een dijk doorgebroken. Duizenden mensen moeten zo snel mogelijk vertrekken uit het gebied, laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten. Volgens verslaggever Jeroen Wetzels is er sprake van veel paniek. "Ik zie huilende mensen langs de kant van de weg."

Het gaat om een dijk bij het gehucht Voulwames aan het Julianakanaal, zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio tegen RTL Nieuws. "Het gaat om een groot gat in de dijk", aldus de woordvoerder.  Inwoners van het hele gebied van Bunde, Brommelen en Geulle-beneden moeten zo snel mogelijk weg uit het gebied.

Eerder werden inwoners nog opgeroepen naar een hogere verdieping te gaan en deuren en ramen te sluiten. Evacuatie bleek te laat, maar nu moeten inwoners toch zo snel mogelijk het gebied verlaten. 

Het risicogebied. Het risicogebied.

Sirenes gaan af

In de buurt van de dijkdoorbraak gaan meerdere sirenes af om mensen te waarschuwen. De veiligheidsregio drukt mensen die weg moeten op het hart eerst gas en licht af te sluiten om kortsluiting en brand te voorkomen. Ook moet de hoofdkraan van het water dicht, voordat ze de deur achter zich dichttrekken.

Volgens verslaggever Steef van Stiphout, die eerder ter plaatse was, vertrekken mensen massaal uit de woonwijk die op ongeveer 500 meter van de dijk ligt. "Er rijden hier allemaal brandweerwagens, politiewagens en legervoertuigen rond. Heel veel mensen willen de wijk uit en tegelijkertijd willen heel veel hulpdiensten de wijk juist in. Het is vrij chaotisch en het oogt allemaal wat paniekerig op straat."

Grote paniek

Verslaggever Jeroen Wetzels die ook in het gebied is, ziet dat er grote paniek is. "Mensen willen het gebied in om hun spullen op te halen. Of hun dieren. Ook hebben mensen kinderen in het gebied, die ze willen halen. Ik zie huilende mensen aan de rand van het getroffen gebied."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore