Ga naar de inhoud
Fout vlees

Slachter Gosschalk ook komende week nog dicht vanwege misstanden

Beeld © RTL

De in opspraak geraakte slachterij Gosschalk in Epe blijft ook in elk geval de komende week nog gesloten. Dat moet op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De maatregelen die het bedrijf heeft ingediend om het dierenwelzijn te verbeteren, zijn onvoldoende om weer open te mogen.

Gosschalk moest twee weken geleden de deuren sluiten nadat RTL Nieuws beelden van dierenmishandeling bij de slachter had gepubliceerd. Die waren gemaakt door een dierenactivist van Varkens in Nood, die 20 dagen bij het bedrijf werkte.

Kijk hier de schokkende beelden:

02:24

"Dierenwelzijn niet geborgd"

Behalve de overtredingen die te zien waren op de beelden, zoals het slaan en onnodig gebruik van elektroshocks, had de NVWA in de dagen na de publicatie nog meer overtredingen geconstateerd. Gosschalk moest daarop een verbeterplan inleveren. Dat plan is door de NVWA beoordeeld als onvoldoende, zo blijkt nu.

In een schriftelijke verklaring schrijft de dienst dat het plan, dat tien dagen geleden ingediend was door Gosschalk, 'niet het vertrouwen [biedt] dat de medewerkers die met levende dieren werken zich voortaan aan de wettelijke dierenwelzijnsnormen houden en het dierenwelzijn bij Gosschalk geborgd is'.

Hamburgerketen
Lees ook:
Hamburgerketen en boeren lopen weg bij slachthuis Gosschalk

De dienst vindt dat het management van Gosschalk onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor de welzijnsovertredingen die het personeel maakt. Ook maakt het bedrijf niet genoeg duidelijk of de huidige slachtsnelheid (het aantal dieren wat per uur wordt gedood) niet zal leiden tot onnodig dierenleed.

Het bedrijf heeft inmiddels een nieuw verbeterplan ingediend, wat nu wordt beoordeeld door de NVWA. Het oordeel daarover verschijnt op zijn vroegst volgende week vrijdag. In de tussentijd blijft het bedrijf gesloten. Want, zo stelt de NVWA: "Zolang er geen plan van aanpak ligt waarin de NVWA voldoende vertrouwen heeft, blijft de schorsing van kracht en mag er dus niet geslacht worden."

RTL Nieuws heeft de woordvoerder van Gosschalk om een reactie gevraagd, maar die was op dit moment niet in de gelegenheid om te reageren.

Bekijk ook - McDonald's geschokt door misstanden slachthuis: 'Afname direct gestopt'

    McDonald's geschokt door misstanden slachthuis: 'Afname direct gestopt'

    01:15
    Fastfoodketen McDonald's is per direct gestopt met de afname van rundvlees van Gosschalk na de publicatie door RTL Nieuws van schokkende nieuwe undercoverbeelden van dierenleed in het slachthuis. "Voor ons is het onacceptabel."