Inwoners vol ongeloof

Schade enorm in Valkenburg: 'Het lijkt een oorlogsgebied, ongelooflijk'

16 juli 2021 13:05 Aangepast: 16 juli 2021 13:11
De schade in Valkenburg is enorm. Beeld © ANP

Er heerst ongeloof in Valkenburg nu het water in de straten is weggetrokken. Het normaal zo pittoreske stadje is veranderd in een slagveld. Straten liggen vol met modder, kelders staan nog vol met water, inwoners zitten vol met verdriet. "Ik wil huilen, maar daar is gewoon geen tijd voor."

Na uren van onzekerheid keren inwoners van Valkenburg vandaag terug naar hun achtergelaten huizen, kroegen en winkels. Ze hopen allemaal dat het meevalt wat ze zullen aantreffen, al is dat tegen beter weten in.

Iedereen heeft schade

Het water stond in de Limburgse stad namelijk zo hoog, dat iedereen wel schade heeft. De rivier de Geul trad compleet buiten zijn oevers, zoals ook te zien in onderstaande video.

Hoe groot de schade is, kan niemand nog zeggen. Eerst zal er opgeruimd moeten worden, vertelt onder meer Michel Lebouille aan RTL Nieuws.

Kerk onder water

Lebouille is de zoon van de 76-jarige hulpkoster van de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg. Woensdagavond stond het water in de kerk 1,30 meter hoog. Toen er een groot houten beeld dreigde om te vallen, sprongen Michel en zijn vader het water in. "Er was zo extreem veel water, het stond zo hoog, dit hadden we nog nooit meegemaakt."

De 76-jarige hulpkoster van de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg. De 76-jarige hulpkoster van de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg.

Michel en zijn vader besloten om half drie 's nachts naar huis te gaan, om vervolgens te wachten tot het water zou dalen. "De kerk was onderdeel van de rivier geworden, we konden niets meer doen. We zagen de inventaris voorbijdrijven in het water."

Poes in het water

Gisteren keerde Michel nog even terug, er bleek een poesje in nood te zijn. "Opeens zag ik het poesje in het water. Gelukkig kon die nog net op een drijvende bank springen. We hebben hem in een collectebus kunnen vangen en meegenomen naar buiten. Nu heeft een goede vriendin van ons hem opgevangen en hem een naam gegeven: Herman, vernoemd naar de pastoor."

Poes Herman, in de kerk Poes Herman, in de kerk

Deze morgen keerde ook Michels vader, de hulpkoster, weer terug naar de kerk. Ze troffen een grote modderpoel aan. "De tegels van de vloer zijn omhoog gekomen en alles is vies. We moeten nu vooral poetsen en hopen dat de houten vlonders en houten banken niet gaan rotten. Gelukkig hebben we alle spullen nog, omdat we de deuren goed dicht hebben gehouden. Nu moeten we met z'n allen onze schouders eronder zetten."

De vloer van de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg De vloer van de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg

Waar de inboedel van de kerk nog afgepoetst kan worden, is de inboedel van Paulien van Ogtrop er slechter aan toe. Ze is de eigenaar van lunchroom De Bongerd aan het Walramplein in Valkenburg. Tijdens de lockdown was alles gerenoveerd en waren de toiletten en de keuken vernieuwd. Er is nu niets meer van over. "Woensdagavond moesten we de lunchroom achterlaten, het werd te gevaarlijk. Vanmorgen mochten we er eindelijk weer naartoe. Samen met mijn man en twee kindjes zijn we erheen gereden en toen we de deuren opendeden, konden we alleen nog maar huilen."

Paulien, samen met haar inboedel op straat Paulien, samen met haar inboedel op straat

Oh nee, oh nee, oh nee. Dat was het enige wat Paulien kon zeggen, vol ongeloof liepen er tranen over haar wangen. "Het was verbazing op verbazing. De kracht van het water was zo duidelijk: een koelkast die we tijdens de renovatie met meerdere mannen met veel moeite op zijn plek hadden gezet, stond nu aan de andere kant van de lunchroom."

'Alles kan weg'

Alles is kapot in de zaak, er is werkelijk niets meer te redden, vertelt ze. "We hebben een grote container voor de deur gezet en we moeten gaan leegruimen. Alles kan weg: stoelen, tafels, ovens, koffiezetapparaten. En het moet snel gebeuren, want het wordt warm en we willen geen ongedierte in de zaak."

De complete inboedel van Paulien kan bij het grof vuil. De complete inboedel van Paulien kan bij het grof vuil.

Paulien spreekt over tonnen aan schade, ze zal alles weer opnieuw moeten gaan opbouwen. Toch blijft ze positief. "Valkenburg is zo'n onwijs mooi stadje. De bedrijven die nauwelijks schade hebben, moeten hier zo snel mogelijk weer open, toeristen moeten weer komen. Zodat als ik open kan, ik daarop mee kan liften. Dus nu poetsen en gaan met die banaan."

Valkenburg, deze morgen. Valkenburg, deze morgen.

Eén van die bedrijven, die zo snel mogelijk weer open hoopt te gaan, is kledingwinkel Nooa. De winkel zelf is droog gebleven, al scheelde het een halve centimeter, vertelt Lilian Steps. "Daar hebben we echt geluk mee gehad. Maar helaas staat de kelder wel vol water met onze kledingvoorraad daarin. De dozen komen ons via het trapgat tegemoet. Op dit moment kunnen we daar niets aan doen, omdat we geen stroom hebben. Maar zodra dat gemaakt is, zullen we de kelder moeten leegpompen en hopen dat de winkel daarbij schoon blijft."

'Grote verslagenheid'

Lilian noemt Valkenburg op dit moment een 'oorlogsgebied'. "Er heerst hele grote verslagenheid en iedereen zit met zijn handen in het haar. Heel de stad is bedekt onder een grote modderslurrie. Aan bruggen hangen meubels, achtergelaten door de rivier. Complete stukken straat zijn weggeslagen, het is bizar. Je wil alleen maar huilen, maar je moet ook door."

Valkenburg, deze morgen. Valkenburg, deze morgen.

De hele stad is verdronken, stelt Lilian, en daarom durft ze nog niet te denken aan de toekomst. "Valkenburg is een stad die op toeristen draait. Als je dan ziet dat er geen horeca meer over is, dat alles zo kapot is, dan vrees je voor de toekomst. Toch zie ik ook dat iedereen positief blijft, elkaar helpt. En zo houd ik ook goede moed en hoop ik dat we er snel weer bovenop komen."

Miniatuurvoorbeeld
Volg het liveblog:

In paar uur tijd 200.000 euro gedoneerd op giro 777 voor Limburg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore