Ga naar de inhoud
'Niet van deze tijd'

Artsen willen rookverbod in de auto: 'Bescherm de kinderen'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty

Kinderartsen pleiten voor een verbod op roken in auto's. Instappen bij iemand die rookt, zorgt namelijk voor nog meer blootstelling aan fijnstof dan een bezoek aan een rokerige kroeg. "Kinderen moeten daar niet de dupe van worden."

Als je als kind in de auto zit bij iemand die rookt, kan dat leiden tot allerlei gezondheidsproblemen zoals astma of luchtweginfecties. "Als je het toewerken naar een rookvrije generatie echt serieus wilt nemen, dan moet je de plek waar de blootstelling het hoogst is, meteen aanpakken", zegt kinderarts Jasper Been van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Auto slechter dan kroeg

Die plek is volgens onderzoekers de auto. De concentratie fijnstof in een auto waarin wordt gerookt kan tot 11 keer hoger oplopen dan in de gemiddelde kroeg voordat het rookverbod in de horeca werd ingevoerd. Net als roken in de horeca, is roken in de auto niet meer van deze tijd, pleiten ze.

"Tabaksrook in een kleine ruimte zoals de auto is heel schadelijk voor kinderen. Het is de hoogste tijd om ook in Nederland de discussie over wetgeving op dit punt te voeren. Een raampje openzetten is echt niet genoeg", zegt Károly Illy van de vereniging voor kindergeneeskunde.

200
Lees ook:
200 euro boete voor ouders die roken in auto in bijzijn van kind

Begin dit jaar bleek uit een onderzoek van het Trimbos-Instituut al dat 91 procent van de Nederlanders het ermee eens is om auto's waarin kinderen zitten geheel rookvrij te maken.

Longarts Pauline Dekker noemde roken in de auto met een kind erbij eerder 'een vorm van kindermishandeling'. Verslaggever Annemarie Landman vroeg, al rokend, aan mensen naar hun mening over de kwestie.

Roken naast kind in de auto: 'Een vorm van kindermishandeling'

01:20
Zeggen voorbijgangers er iets van als je met een baby naast je rookt in de auto? Editie NL-verslaggever Annemarie Landman testte het.

Als het aan de artsen ligt, komt er een boete op het roken in de auto. "Het gaat niet om het dwarszitten van rokers", zegt kinderarts Been. "Het gaat om het beschermen van de kinderen. Rokers zijn verslaafd. Zij hebben hulp nodig bij het stoppen, maar lukt dat niet. Zorg er dan in elk geval voor dat de kinderen er geen last van hebben."

Tijden zijn veranderd

Een oproep om roken in de auto te verbieden werd in 2018 afgewezen door de Tweede Kamer. Het kabinet vond het destijds een 'te grote ingreep in de privésfeer van mensen' en de oppositie sloot zich hierbij aan. Ook werd er gewezen op handhaven van zo'n verbod. Dat zou te ingewikkeld worden. GroenLinks riep destijds op voor een 'confronterend bewustwordingscampagne' in plaats van een verbod.

Dit najaar komt er vanuit het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe antirookcampagne. "Die zal zich richten ouders van jonge kinderen en daarbij ook wijzen op de risico’s van meeroken en het achterblijven van rookdeeltjes op meubels, kleding en dus ook het interieur van een auto, voor de gezondheid van kinderen", laat een woordvoerder weten.

Vorig
Lees ook:
Vorig jaar veel meer rokers gestopt dan andere jaren

"Wat een verbod betreft, een volgend kabinet zou dit besluit kunnen nemen. Vanuit VWS staat het belang van de gezondheid van kinderen voorop zal steeds gekeken worden welke maatregelen hieraan bij kunnen dragen."

Been heeft goede hoop dat het er deze keer wel doorheen komt. "Vroeger vonden we het ook heel normaal om op werk of in publieke ruimtes te roken, daar kunnen we ons nu niks meer bij voorstellen."

Zo is het in het buitenland geregeld:

  • In Vlaanderen kun je een boete van 200 euro krijgen als je rookt in de auto in het bijzijn van een kind onder de zestien jaar.

  • Ook in Australië, Canada, Zuid-Afrika, sommige staten in de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië is roken in de auto verboden wanneer er kinderen in de auto zitten.

  • In Frankrijk geldt dit rookverbod bij kinderen jonger dan 12 jaar, in Groot-Brittannië voor kinderen tot en met 18 jaar.