Economische klap valt mee

Rabo: coronasteun heeft 230.000 werklozen en 5300 faillissementen voorkomen

16 juli 2021 11:33 Aangepast: 16 juli 2021 11:37
Voorbijgangers bij een UWV-kantoor in Rotterdam, maart 2021. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

In de coronacrisis ligt zowel de werkloosheid als het aantal faillissementen flink lager dan je zou verwachten. Dat komt voor een groot deel door de steun van de overheid, concluderen economen van de Rabobank. Toch zou het een slecht idee zijn om steun zoals NOW structureel te maken, vinden ze.

Eigenlijk zouden er nu, gezien de coronacrisis, 287.000 mensen meer werkloos moeten zijn dan het geval is. De werkloosheid zou dan geen 3,3 procent zijn, maar 5,7 procent, schatten economen van Rabobank.

Verder zou je bijna 5300 faillissementen meer verwachten dan we hebben gezien, becijferen de economen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse werkloosheid daalt verder, maar aantal werkenden ook

Economisch verband

De Rabo-economen keken hoe de werkloosheid en het aantal faillissementen in eerdere economische crises stegen. Er is namelijk in principe een verband tussen de economie en de ontwikkeling van de werkloosheid en faillissementen bij bedrijven.

Als het slecht gaat met de economie, dan is er immers minder werk en zullen bedrijven vaak mensen ontslaan. Als het nog slechter gaat, dan zullen sommige bedrijven het zelfs niet redden en ten onder gaan.

Maar nu valt dat dus enorm mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal Nederlandse faillissementen na corona stuk lager dan in andere EU-landen

Steun van de overheid

Dat komt volgens de economen door de genereuze overheidssteun. Werkgevers en zelfstandigen kregen via de NOW (voor bedrijven die werknemers in dienst hebben) en TOZO (voor zelfstandigen) geld om werknemers (of zichzelf) te blijven doorbetalen, ook al werden er veel minder uren gewerkt. 

Ook werd aan werknemers gevraagd om vakantieuren op te nemen.

Bedrijven houden zelf mensen in dienst

Verder hielden bedrijven, zonder subsidie, werknemers in dienst terwijl er geen werk voor was. Dat kan een slim idee zijn. Als je denkt dat de lagere vraag van korte duur is, dan kun je de productie later relatief snel weer laten stijgen, omdat je geen nieuwe mensen hoeft te zoeken en in te werken.

En tot slot zochten door de coronacrisis minder mensen naar werk. Die tellen dan ook niet mee in de officiële cijfers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

13.000 bedrijven met coronasteun sloten toch de deuren

'Steun niet structureel maken'

Ondanks het succes van steunmaatregelen van de overheid vinden de Rabo-economen het geen goed idee om deze structureel te maken, zoals de SER onlangs voorstelde.

Die maatregelen kunnen er immers toe leiden dat bedrijven die niet levensvatbaar zijn hun personeel te lang vasthouden. Ondertussen kunnen bedrijven die wel snel groeien dan moeilijk aan personeel komen. 

Verstoring arbeidsmarkt

Naarmate de arbeidsmarkt krapper is, is de verstoring groter. Nu gaat de Nederlandse arbeidsmarkt weer richting dezelfde mate van krapte als vóór corona, aldus de Rabo-economen.

Verder zorgt een brede invoering van werktijdverkorting ertoe dat bedrijven waarvan de inkomsten sterk schommelen minder geneigd zijn om in goede tijden buffers op te bouwen. De overheid vult dan toch wel aan in mindere tijden, zal de gedachte dan zijn, besluiten de economen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore