Ga naar de inhoud
Overstromingen

Rutte: Limburg rampgebied, rijksoverheid betaalt mee aan schade

Valkenburg. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Voor de overstromingen in Limburg wordt de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking gezet. Dat heeft demissionair premier Rutte bekendgemaakt. Het betekent dat de overheid meebetaalt aan een deel van de schade. "Het is volstrekt helder dat de situatie in Limburg rampzalig is", zei Rutte.

Eén van de voorwaarden voor het in werking stellen van de wet is dat het gaat om schade die niet te verzekeren is en onvermijdelijk was.

Rutte zei dat heel Nederland meeleeft met Limburg. "We staan schouder aan schouder." Morgen zal hij een bezoek brengen aan het getroffen gebied, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich vanavond al lieten zien:

Koningspaar spreekt bewoners en hulpverleners in zwaargetroffen Valkenburg

02:02
Maastrichtse
Liveblog overstromingen Limburg
Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck lijken grotendeels droog te blijven

"Straten zijn veranderd in kolkende rivieren", zei Rutte na afloop van een crisisoverleg over de situatie in de deels ondergelopen provincie. "Er zijn wijken en dorpen die helemaal onder water zijn komen te staan er wordt met man en macht gewerkt om mensen in veiligheid te brengen."

Kabinet ondersteunt veiligheidsregio's

Rutte benadrukte dat de crisis in de eerste plaats wordt bestreden vanuit de veiligheidsregio's. "Het kabinet moet zo goed mogelijk ondersteunen, bijvoorbeeld door de dienstverlening van Defensie."

Rutte: 'Wij leven mee, heel Nederland leeft mee met Limburg'

03:13

De premier zei dat het contact met de andere getroffen landen – Duitsland, België en Luxemburg – 'zeer intensief' is. "We zien berichten over slachtoffers die gevallen zijn in Duitsland en België. We leven intens mee met onze buren."

Ramptoeristen

Hij riep, mede namens Rijkswaterstaat, op om het gebied zo veel mogelijk te mijden. "Blijf daar weg. Er is geen behoefte aan pottenkijkers en ramptoeristen."