Ga naar de inhoud
Overstromingsgevaar

Alle hens aan dek in Limburg: 'Straten kolken als rivieren'

Brandweer en leger helpen met de evacuatie van mensen uit hun woningen en verpleeghuizen in Valkenburg. Beeld © ANP

Limburg vreest het ergste nu het water maar blijft stijgen. Meerdere gebieden zijn al onder water gelopen, andere worden geëvacueerd, soms vrijwillig, soms verplicht.

"Valkenburg aan de Geul is veranderd in Valkenburg in de Geul", zegt RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels. Het centrum in de stad staat blank. Veel mensen zijn verrast door de snelheid waarmee het water kwam opzetten. De stroom is op veel plekken uitgevallen.

Evacuatie na evacuatie

"Blijven was geen optie", zegt Wetzels. "Straten kolken als rivieren, reddingswerkers staan tot hun middel in het water. Het is de ene na de andere evacuatie. Bewoners zijn blij als ze weer op het droge zijn."

Onder andere de brandweer en het leger zijn op verschillende plekken in Limburg ingezet om hulp te bieden waar die nodig is. Roel van de Wiel van de Koninklijke Landmacht: "Er werd gevraagd om handjes en voetjes. Die hebben wij." Brandweerman John Vrolings is verbaasd door wat hij aantreft. "Je vraagt je af: waar komt het water vandaan?"

Water
Lees ook:
Water Limburg blijft stijgen, 10.000 inwoners moeten huizen uit

Dat vragen ook bewoners zich af. Een vrouw die geëvacueerd wordt, zegt tegen RTL Nieuws: "Je denkt: wat gebeurt hier. En dat dit kan, dat de natuur dit kan brengen. Dat is niet te bevatten. Echt niet." Een ander verwacht dat het nog weken of maanden gaat duren voordat zijn huis weer schoon is. "Het is ook geen schoon water, het is rioolwater."

'Dringend advies'

In Maastricht hebben zo'n tienduizend mensen inmiddels het 'dringende advies' gekregen om hun huis te verlaten. Bewoners van Heugem en Randwyck hebben zelfs het bevel gekregen om vanavond te vertrekken.

En ook op andere plekken in de provincie krijgen mensen het advies om vannacht niet thuis te slapen. Verslaggever Robin van Hijfte ziet hoe politieagenten in de buurt van de Hambeek in Roermond van deur tot deur gaan om mensen te vertellen dat ze het best hun huis kunnen verlaten.

Zandzakken vullen

"Het gaat hier om in elk geval 5000 mensen. Het is geen verplichting om weg te gaan, maar je ziet dat veel mensen wel vertrekken. Maar niet voordat ze geprobeerd hebben hun huis zo goed mogelijk achter te laten, bijvoorbeeld door zandzakken te vullen en voor de deur te leggen."

Maastrichtse
Liveblog:
Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck lijken grotendeels droog te blijven

Dat probeerde ook de eigenaar van café 't Hoekje in Valkenburg. Hij zag het water gisteravond laat het café binnenstromen. "We zijn met tien man bezig geweest om het eruit te scheppen. Rond 0:30 uur zijn we gestopt en via het dak naar buiten gegaan."

Opnieuw regen

Wetzels vertelt: "Er komt nog heel veel water vanuit de Ardennen deze kant op, en het is ook weer begonnen met regenen. De verwachting was dat er rond 18.00 uur een piek zou zijn in de hoeveelheid water die er per seconde door de Maas stroomt, maar het record uit 1926 is al gebroken, en het peil is nog steeds aan het stijgen."

Ook in Roermond vrezen ze wat er nog gaat komen. Van Hijfte: "Het is de hoop dat het allemaal meevalt, maar gezien de beelden uit het zuiden vrezen ze het ergste."

Bekijk ook: Dit is waarom er zoveel wateroverlast is

01:52
Mensen op daken van huizen, auto's die door straten drijven: het zijn surrealistische beelden. De vraag is hoe het zo snel, en zo verschrikkelijk mis kan gaan. Weerman William Huizinga van Buienradar legt uit hoe dat kan.