Ga naar de inhoud
Wateroverlast

Water Limburg blijft stijgen, 10.000 inwoners moeten huizen uit

Het centrum van Valkenburg onder water. Beeld © ANP

Inwoners van verschillende gebieden in Limburg moeten vanavond hun huis uit, omdat verwacht wordt dat de omgeving vannacht onder water komt te staan. Het gaat onder andere om mensen in Heugem en Randwyck in Maastricht en bewoners van een aantal straten in Eijsden. In totaal gaat het om zeker 10.000 mensen.

Ook inwoners van Maasband, Meers, Urmond en Berg aan de Maas mogen niet in hun huis blijven. Ze moeten onderdak zoeken bij familie, vrienden of bekenden of naar een door de gemeente ingerichte opvanglocatie gaan. Wie niet zelf weg kan, of hulp nodig heeft, kan contact opnemen met de gemeente. Dat schrijft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Een bevel

"De scenario's veranderden vandaag in sneltreinvaart en werden steeds heftiger. Er is nog tijd, maar het is zaak om nu te handelen", zegt de voorzitter van de veiligheidsregio. Aan RTL Nieuws laat de veiligheidsregio weten dat mensen geen keus hebben, het is een bevel.

Maastrichtse
Liveblog:
Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck lijken grotendeels droog te blijven

De Veiligheidsregio gaat ervan uit dat er vannacht 3.700 kubieke meter water per seconde door de Maas stroomt. In de getroffen gebieden kan het water tussen de 80 centimeter en 5 meter hoog komen te staan.

Echt-Susteren

Ook bewoners van verschillende dorpen en buurten in Echt-Susteren worden opgeroepen om hun woning te verlaten. Inwoners van onder andere Visserweert, Aasterberg en een deel van Kokkelert worden verplicht om weg te gaan.

Wie in het andere deel van Kokkelert, Illikhoven of Roosteren woont, krijgt het dringende advies om een veilig onderkomen te zoeken. "Als u in bovengenoemde dorpen woont, loopt u het risico dat uw woning onder water komt te staat", zegt de gemeente.

Noodweer
Lees ook:
Noodweer teistert Belgische stad Luik: oproep om stad te verlaten

"Zorg er daarom voor uw eigen veiligheid voor dat u vanavond, vannacht en een groot deel van morgen verblijft in een ander onderkomen bij vrienden of familie. Het dringende advies is duidelijk: bereid u voor op evacuatie." 

In Bunde worden een paar straten uit voorzorg geëvacueerd: de Meerstraat, de Weerterstraat en de Maastrichterlaan. In Roermond werd de bewoners van zo'n 500 woningen rond de Roer en de Hambeek al verzocht om weg te gaan. 

Volg voor de laatste updates over de watersnood in Limburg ons liveblog.

Bekijk ook: Dit is waarom er zoveel wateroverlast is

01:52
Mensen op daken van huizen, auto's die door straten drijven: het zijn surrealistische beelden. De vraag is hoe het zo snel, en zo verschrikkelijk mis kan gaan. Weerman William Huizinga van Buienradar legt uit hoe dat kan.