Reizen geannuleerd

Corona verpest toch weer vakanties: Sabrina keek er 3,5 jaar naar uit

15 juli 2021 16:04
De vakantie van Sabrina is weer geannuleerd, net als die van duizenden anderen. Beeld © Privéfoto/ANP

Tienduizenden Nederlanders zouden de komende weken vertrekken naar de Canarische eilanden, maar aan die vakantiepret komt nu abrupt een einde. Reisorganisaties TUI en Sunweb hebben alle vakantiereizen naar de Spaanse eilanden geannuleerd. Sabrina Bongers zou zondag vertrekken, ze keek er al 3,5 jaar naar uit. "Dat het niet doorgaat, is echt even slikken."

Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat het reisadvies voor de Canarische eilanden, de Balearen, Cyprus en Portugal morgen van geel naar oranje gaat. Dat betekent, ook bij volledige vaccinatie, dat er alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn. 

In de gebieden is sprake van een zorgwekkende trend in de coronacijfers, blijkt uit een RIVM-advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bang voor code rood: vakantiegangers bellen reisorganisaties plat

Vooruitlopend op dat advies annuleerde TUI gisteren al alle reizen naar de Balearen en de Canarische eilanden. De touroperator zegt nu tot en met 13 augustus niet naar de eilanden te vliegen. Vanmiddag kwam daar Sunweb bij, die tot en met 30 juli niet meer zal vliegen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus.

'Het gaat niet door'

Een zure appel voor de tienduizenden Nederlanders die de komende weken zouden gaan genieten van de zon. En het is extra zuur als je al jaren uitkijkt naar deze vakantie, zoals Sabrina Bongers. Ruim drie jaar geleden kreeg haar man een ernstig snowboardongeluk, waarna haar leven en dat van haar gezin compleet veranderde. De rust die ze zondag op vakantie zou krijgen, had ze hard nodig. "En toen belde gisteravond het reisbureau: het gaat niet door. Dat moest ik echt even laten bezinken."

Sabrina, samen met haar vriend Marlon Sabrina, samen met haar vriend Marlon

Sabrina's vriend Marlon zit sinds zijn ongeluk in een rolstoel. Zomaar ergens zonder zorgen een vakantie boeken, zat er voor het gezin niet meer in. "Het duurde weken om een geschikte plek te vinden, het was echt een zoektocht. Ik wilde niet zomaar een vakantiehuisje, maar ook een plek waar ik zelf kon rusten, niet elke dag hoefde te koken bijvoorbeeld. En daarnaast moest er ook een speciaal bed, een lift om hem uit de rolstoel te halen en een rolstoeltaxi aanwezig zijn."

Vakantie al vier keer verplaatst

Uiteindelijk vond ze een hotel in Playa des Ingles, Gran Canaria. In de meivakantie van vorig jaar zou ze vertrekken, alles was geregeld. "Maar toen gooide corona roet in het eten. We hebben het toen verplaatst naar de zomervakantie, herfstvakantie, meivakantie en nu weer naar de zomer. Dit keer was ik ervan overtuigd dat het door zou gaan, de koffers stonden voor het eerst al klaar. Maar niets was minder waar."

Sabrina, samen met haar vriend Marlon Sabrina, samen met haar vriend Marlon

Het is pech op pech voor het gezin, want ook de bruiloft van Sabrina en Marlon is al twee keer verzet. "We zijn al achttien jaar samen, dus dat is niet zo erg. Maar we hebben wel veel pech ja."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dalia miste vlucht door vertraagde uitslag vakantietest: 'We zijn 2000 euro kwijt'

Alle vakantiegangers die bij TUI en Sunweb hadden geboekt, mogen de vakantie kosteloos omboeken. Voor Sabrina is dat geen optie, vertelt ze. "Even snel iets anders vinden in een ander land gaat gewoon niet. We zullen moeten afwachten tot een later moment dit jaar. Het is niet anders. En weet je, er zijn natuurlijk ook ergere dingen in de wereld dan dit."

Veel mensen boeken om

Ruim de helft van de vakantiegangers die naar een oranje gebied zouden reizen, kiezen er wel voor om hun reis om te boeken, laat reisorganisatie Sunweb weten. Griekenland is daarbij het populairste alternatief, met name Kreta.

Reisorganisatie Corendon laat weten nog wel te vliegen naar de oranje gebieden. Mensen die er vanwege de oplopende coronacijfers niet naartoe willen reizen, mogen wel kosteloos annuleren of omboeken.

Zo werkt de coronapas:

Hoe werkt de coronapas? Wat kan wel, wat niet? We zetten alle belangrijke informatie over de pas in deze video voor je op een rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore