Nederland

Heel Nederland is rood op nieuwe coronakaart ECDC, Groningen donkerrood

15 juli 2021 13:55 Aangepast: 15 juli 2021 16:59

Heel Nederland is rood op de nieuwe coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). De provincie Groningen is zelfs donkerrood. De kleurcode is veranderd naar rood vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland.

Landen kunnen naar aanleiding van de nieuwe kaart van gezondheidsdienst ECDC besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland kleurt vandaag rood: zo reageren andere landen

Coronakaart

De coronakaart wordt wekelijks gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Op de huidige kaart, van vorige week, is Nederland nog grotendeels oranje met hier en daar wat groene gebieden. Dat is te danken aan de coronaluwte die rond 1 juli ten einde kwam.

Die gunstige cijfers van eind juni vallen deze week weg, en worden vervangen door de torenhoge stijging van afgelopen week.

Spanje, Portugal en Cyprus waren al rood. Ierland en Luxemburg zijn oranje en de rest van Europa is een zee van groen, omdat het aantal positieve tests er vooralsnog meevalt. Voor die groene landen vormen Nederlanders een gevaar, omdat ze de erg besmettelijke Delta-variant van het coronavirus kunnen invoeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bang voor code rood: vakantiegangers bellen reisorganisaties plat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore