'Enorm confronterend'

Joey is nu een jongen, maar mag zijn meisjesnaam niet wijzigen

15 juli 2021 15:20 Aangepast: 15 september 2021 10:28
Nathasja en haar zoon Joey. Beeld © Nathasja Kusters

Joey Kuster (12) werd geboren als meisje. Zijn familie, vrienden en klasgenoten weten inmiddels al jaren dat hij als Joey door het leven gaat en nu een jongen is, maar bij elke officiële aangelegenheid wordt Joey geconfronteerd met zijn oude meisjesnaam. Die mag hij namelijk niet formeel wijzigingen tot hij zestien is.

"Het is ontzettend confronterend", zegt moeder Nathasja Kuster. "Als ik nu bijvoorbeeld een afspraak maak voor een coronatest bestaat Joey Kuster niet, maar moet ik weer zijn oude naam gebruiken en het hele verhaal uitleggen."

Dat verhaal begint als Joey nog maar een jaar of vier is. "Het was al van kleins af aan duidelijk dat Joey geen meisje wilde zijn", vertelt Nathasja. "Hij wilde geen meisjeskleren aan en zei zelf ook tegen iedereen dat hij een jongen was. Ik dacht altijd dat het wel over zou waaien, maar dat was niet zo. Hij was niet gelukkig en nu als jongen wel."

Een mooie naam

Drie jaar geleden, toen Joey tien was, startte zijn transitie. "Hij had altijd heel lang haar, dat ging er toen vanaf." De naam Joey verzon hij zelf, gewoon omdat hij het een mooie naam vond.

Joey Kusters Joey Kusters

Zijn coming-out op school verliep soepel. "Samen met belangenorganisatie Transvisie hebben we op school een soort ouderavond georganiseerd. Zij vertelden wat over wat het betekent om transgender te zijn en Joey heeft later zelf ook nog een spreekbeurt gegeven. Ik ben daar heel trots op."

Iedereen accepteerde Joey zoals hij was, maar toen hij samen met zijn familie een naamswijziging aanvroeg, stuitten ze op een muur. De naamswijziging mocht niet doorgaan.

Verzoek afgewezen

"De rechter wees het verzoek af omdat de transitie van Joey nog niet ver genoeg was gevorderd om al een naamswijziging door te voeren", legt advocaat Moniek Kok van Huisman advocaten uit. Ze stond en staat de familie bij. De Rechter vond Joey bovendien nog te jong.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Genderneutraal woordgebruik rukt op: hij of zij wordt die of hen

"Het is alsof je niet mag zijn wie je wilt zijn", zegt Nathasja, terugdenkend aan de uitspraak zo'n drie jaar geleden. "Waarom moet het zo moeilijk? Het is al moeilijk genoeg voor Joey, verander de naam gewoon."

Na de zomervakantie gaat Joey naar de middelbare school. Het is een praktijkschool, waar hij veel certificaten voor verschillende vakken kan halen. "Op al die certificaten komt dan zijn oude naam te staan, omdat het anders natuurlijk niet rechtsgeldig is. Dat is gewoon pijnlijk."

Zo staat het in de wet:

In de Transgenderwet 2014 is geregeld hoe je je voornaam en geslacht kunt wijzigen in de Basisregistratie personen (BRP) en dus op je paspoort of rijbewijs. 

Het is tegenwoordig niet meer nodig om een geslachtsaanpassende behandeling te ondergaan. Wel moet je minimaal 16 jaar zijn en een deskundigenverklaring hebben.

Zo'n deskundigenverklaring kan gegeven worden door bijvoorbeeld een arts of psycholoog. Deze deskundige moet wel een speciale training hebben gevolgd en kijkt of de persoon om wie het gaat voldoende begrijpt wat de impact is van het wijzigen van je geslacht.

Bron: Transvisie

Omdat Joey inmiddels zo goed als klaar is met zijn transitie, doet hij samen met zijn familie en advocaat een nieuwe poging om zijn naam te wijzigen. Je mag in Nederland niet oneindig dergelijke verzoeken indienen als een rechter al uitspraak heeft gedaan, dus het is erop of eronder nu.

'Hij heeft er last van'

Advocaat Kok denkt dat ze een goede kans maken, ook al is een verzoek voor een naamswijziging voor iemand onder de zestien nog maar één keer eerder goedgekeurd. "Het gaat erom dat er voldoende zwaarwegend belang is om iemands naam te wijzigen. In het geval van Joey is dat er in mijn ogen, omdat Joey nu naar buiten toe een jongen is, maar telkens geconfronteerd wordt met zijn meisjesnaam. Dat maakt dat hij er last van heeft."

Joey met zijn vriendinnetje. Joey met zijn vriendinnetje.

Wanneer de zaak precies voor de rechter zal komen is nog onbekend. In de tussentijd probeert Nathasja met andere ouders van transgenderkinderen in contact te komen. Met een Facebookpagina probeert ze ze bij elkaar te brengen.

Uiteindelijk hoopt ze een wetswijziging te kunnen doorvoeren die het toestaat om al voor je zestiende een naamswijziging te doen. "Ik doe dit niet alleen voor Joey maar ook voor alle andere kinderen die hiermee te maken krijgen."

Bekijk ook: voor het eerst een transgender op de Spelen

Een uniek moment in de sportgeschiedenis van transgenders: atleet Laurel Hubbard mag door nieuwe kwalificatiecriteria als eerste transgender deelnemen aan de Olympische Spelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore