Rivier stroomt buiten de oevers

Niels met gezin geëvacueerd van camping: 'Net 3 dagen bijgeboekt'

15 juli 2021 13:27 Aangepast: 15 juli 2021 13:38
Camping 't Geuldal staat onder water.

Niels (35) en zijn gezin hadden gisterochtend net hun villa-tent voor drie extra dagen gehuurd, toen ze hoorden dat camping 't Geuldal in het Limburgse Meerssen geëvacueerd moest worden. Het water in het langsstromende riviertje steeg zo snel dat iedereen de camping moest verlaten. En dat terwijl Niels bij aankomst helemaal niet onder de indruk was van de rivier. "Ik zei: dat is meer een slootje!"

Niels, zijn vrouw Petra (34) en hun drie kinderen van 11, 5 en 1,5 jaar oud vermaakten zich goed op de camping in Meerssen. "Het was heel erg leuk. Het is een mooie camping, ze hebben een leuke speeltuin en we hadden het erg naar ons zin."

De familie uit de Noordoostpolder besloot er nog een paar dagen bij te boeken. "Ik had net de auto weer uitgeladen om langer te blijven, toen het bericht kwam dat we de camping moesten verlaten."

Meer een slootje

Het frappante is dat al het water uit het langs de camping stromende riviertje Geul komt. En dat terwijl Niels toen hij op de camping aankwam, helemaal niet onder de indruk was van het riviertje. "Ik zei: is dat een rivier? Dat is meer een slootje!"

"Vlak voordat we van de camping vertrokken, liep ik nog naar de rivier. Toen stroomde het al buiten z'n oevers."

Niels en z'n vrouw en twee dochters en zoontje pakten de auto weer in en namen hun intrek in een hotel in Valkenburg. "Er waren daar veel meer mensen die hun campings moesten verlaten. Maar de sfeer was relaxt. Bij het ontbijt vanochtend maakte iedereen grapjes over het Venetië van Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weersverwachting: laatste dag van regen-ellende in Limburg

Snel stijgend water

Op de camping 't Geul zijn ze ondertussen ontzettend druk. Maartje werkt bij de receptie, en staat nog steeds iedereen te woord. "Er zijn geen gasten meer. Sommigen zijn naar huis, anderen zijn ondergebracht in een hotel. We konden niet voorzien dat het zo erg werd."

Het water steeg ontzettend snel, vertelt Maartje. "Gisterochtend om elf uur stond de rivier nog een meter onder de kade. Rond de lunch was dat nog maar een halve meter en om 16.00 uur moesten we evacueren."

Campingmedewerkers vast

De hele camping is daarna ondergelopen en ook de brasserie staat onder water. "We hebben ook heel veel jaarplaatsen en de eigenaars van die caravans waren er niet allemaal. Die caravans staan nu in het water. Het is afwachten hoe die er af komen. Ze drijven nog net niet weg."

De campingeigenaar is net even gaan slapen, nadat hij de hele nacht in touw is geweest. Ook sommige andere personeelsleden zijn op de camping blijven slapen. "Een meisje dat hier werkt moest met de fiets naar huis. Dat lukte niet meer. Zij moest hier blijven slapen."

Bekijk ook: Centrum Valkenburg wordt levensgevaarlijke kolkende rivier

Enorme wateroverlast in het centrum van Valkenburg. De rivier de Geul is compleet buiten zijn oevers getreden. Er staat een harde stroming en onder het wateroppervlak ligt nog meer gevaar op de loer.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck lijken grotendeels droog te blijven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore