Code rood voorbij

Watersnood in Limburg: 'Nu tijd om puin te ruimen'

15 juli 2021 07:36 Aangepast: 15 juli 2021 07:37
Schade aan een woning in Valkenburg aan de Geul door het stromende water. Beeld © ANP / Sem van der Wal

De extreem hevige regenval in Limburg is voorbij. De coderoodsituatie die gisteren en vannacht in de provincie gold is door het KNMI gewijzigd naar code geel, maar dat betekent niet dat de wateroverlast nu voorbij is. 

Voor vandaag worden geen extreme hoeveelheden regen meer verwacht, maar de overlast duurt voort. Straten en huizen staan blank en kelders zijn volgelopen. Het water zorgt er voor gevaarlijke situaties. Hulpverleners van het Rode Kruis hebben de hele nacht doorgewerkt om ondersteuning te bieden bij de overstromingen.

Puinruimen

Verslaggever Marcel Maijer is in het zwaar getroffen Valkenburg aan de Geul. "Het is hier heel stil", zegt Maijer. "Maar het is hier vooral heel erg nat. Alles is ondergelopen. Als je hier naar beneden loopt, sta je ongeveer tot aan je middel in het water. Waar je ook kijkt, de Geul is uit z'n oevers gelopen. Het is echt een gekkenhuis hier, dat was het gisteravond ook al. Er zijn allerlei maatregelen genomen. Op last van de burgemeester zijn een hospice en twee verpleeghuizen ontruimd. Vandaag wordt het puinruimen."

Niet alleen in Valkenburg, overal in het Zuid-Limburg zorgt het water voor problemen. "Overal is het nat", zegt Maijer. "Straten, pleinen, tuinen, kelders, noem het maar op: overal zorgt het water voor overlast."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Verjaagd door noodweer: 'Ik moet nu ophangen, er komt water binnen'

Putdeksels weggespoeld

De gemeente Valkenburg waarschuwt mensen om niet door overstroomde straten te lopen en om binnen te blijven. Putdeksels kunnen zijn weggespoeld en in het modderige water is dat niet te zien. Bovendien kan het water vervuild zijn met rioolwater. 

Door het hoge water zijn er in Valkenburg twee stroomstoringen, meldt netbeheerder Enexis. Daardoor zitten 433 huishoudens zonder stroom. "We kunnen de stroomvoorziening pas herstellen op het moment dat het water gezakt is. Wanneer iedereen weer elektriciteit heeft, is onbekend." Daarnaast hebben 115 huishoudens in Mechelen op dit moment geen gas. Het is ook onduidelijk wanneer dat hersteld is.

Snelwegen afgesloten, scholen dicht

In verband met de wateroverlast is de A79 tussen Hulsberg en Heerlen voorlopig nog dicht, meldt Rijkswaterstaat. Het is nog onduidelijk tot hoelang de weg dicht blijft. Ook de A76 is dicht tussen de Duitse grens en Kunderberg.

Wegens overstromingen in België rijden er vandaag geen treinen naar Luik, meldt de NS. Ook is beperkt treinverkeer naar Aken en Keulen.

Als gevolg van de wateroverlast blijven enkele scholen aangesloten bij scholenkoepel Innovo in Limburg vandaag dicht. Het gaat om de scholen van het cluster Heuvelland. "We hadden gehoopt dat we dit schooljaar nog rustig konden afsluiten. Het weer brengt hier echter verandering in."

Bekijk ook - B&B Corriene helemaal ondergelopen: 'Er is weinig van over'

De wateroverlast veroorzaakte enorm veel schade, ook bij bed & breakfast De Oliemolen in Heerlen. In no time liep het hele gebouw vol water. Gasten moesten zichzelf zwemmend in veiligheid brengen.

Ook elders veel regen

Niet alleen in Limburg, ook voor een groot deel van de rest van het land geldt code geel. Ook daar kan veel regen vallen, waarschuwt het KNMI. Op veel plaatsen valt in 24 uur 20 tot 40 millimeter en lokaal kan er meer dan 50 millimeter vallen. Alleen voor de westelijke provincies Zeeland en Zuid- en Noord-Holland, evenals de Waddeneilanden, is geen waarschuwing van kracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore