Coronakaart Europa

Nederland kleurt vandaag rood: zo reageren andere landen

15 juli 2021 06:30 Aangepast: 15 juli 2021 13:58
Drukte op het strand van Málaga, Spanje. Beeld © ANP/ECDC

Nederlanders die hun koffer al hebben gepakt zullen er met enige zorg naar kijken: de Europese coronakaart. Daarop kleurt heel Nederland rood en Groningen zelfs donkerrood. Dat voelt misschien als een flinke domper op de Nederlandse vakantiepret. Maar is dat wel terecht?

Kleurcodes, coronapaspoorten en regels die per land flink kunnen verschillen: de tijd van onbezorgd op vakantie gaan lijkt voorbij. Dat het aantal besmettingen in Nederland erg hard toeneemt, maakt het allemaal nóg ingewikkelder.

Want de gevolgen van onze besmettingscijfers zien we terug op de Europese coronakaart. Daarmee houdt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) de verspreiding van het virus in de gaten. Europese landen zijn daarbij in regio's verdeeld.

Dat heel Nederland rood kleurt, is nog geen reden om meteen de koffers weer uit te pakken. Zo zijn er bijvoorbeeld geen maatregelen verbonden aan een verandering van de kleurcode. Met het Europees coronapaspoort mag je ook vanuit rode gebieden nog naar andere landen reizen.

Met dat paspoort kun je twee weken na volledige vaccinatie naar een ander land toe. Ook kun je met een negatieve PCR-test dat paspoort krijgen. Maar daarvoor hanteren landen wel andere regels. Zo mag die test bij aankomst in Frankrijk niet ouder dan 72 uur zijn. In Italië is dat maximaal 48 uur.

Noodzakelijke reizen

Landen bepalen dus, ondanks Europese inspanningen, zelf de reisbeperkingen voor toeristen en andere bezoekers. Al baseren ze zich daarvoor wel op de Europese coronakaart. Zo zijn al een tijdje grote delen van Spanje roodgekleurd. Reden voor Nederland om te adviseren er alleen naartoe te reizen als dat noodzakelijk is.

Omdat wij net als Spanje (deels) rood zijn, is dat land voor ons een interessante graadmeter. Zo ziet Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma dat de Fransen ingrijpen vanwege de situatie in het buurland. "Niet-gevaccineerde Spanjaarden mogen sinds deze week alleen Frankrijk in met een PCR-test die niet ouder is dan 24 uur. Dat was eerst 72 uur." 

Toeristen bij het Louvre in Parijs. Toeristen bij het Louvre in Parijs.

Het is een verscherping die volgens Bijlsma niet snel voor ons zal gelden. "De situatie is in Spanje namelijk nog een stuk slechter dan in Nederland. Dat zie je duidelijk terug in de besmettingscijfers."

Dat zit zo. Het ECDC kijkt voor het kleuren van de kaart naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners over een periode van twee weken. In het geval van Spanje zijn dat er 215. In Nederland een stuk minder: 63.

Toeristen ontmoedigen

Hoewel buitenlandse toeristen erg belangrijk zijn voor de Franse economie, leken de Fransen daar volgens Bijlsma deze week niet veel rekening mee te houden. "President Macron kondigde maandag aan dat iedereen vanaf 12 jaar oud niet zomaar overal heen kon: voor bars, musea, restaurants, terrassen en pretparken zou deze zomer een vaccinatiebewijs, negatieve test of een bewijs dat je onlangs covid hebt gehad nodig zijn."

Maar dinsdag werd bekendgemaakt dat de maatregel voor jongeren tot 18 jaar pas vanaf 30 augustus geldt. "Het leek alsof de regering zich niet realiseerde wat de consequenties van die regel zouden zijn", zegt Bijlsma. "Er komen jaarlijks miljoenen Europese toeristen naar Frankrijk. Het is heel onverstandig en slecht voor de economie om hen zo te ontmoedigen met ingewikkelde, strenge regels."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk wil 'vakanties niet bederven': coronaregels aangepast

De afhankelijkheid van het toerisme speelt ook in Italië een grote rol. "Ik voorzie hier daarom op korte termijn geen reisbeperkingen voor Nederlanders", vertelt correspondent Anouk Boone. Wel ziet ze dat de Italiaanse overheid inspiratie haalt uit de Franse aanpak.

"Ook met het doel om het vaccineren te stimuleren. Zo wordt erover gesproken om bij het reizen met de trein een volledige vaccinatie verplicht te stellen. Maar die ideeën stuiten meteen op veel weerstand, waardoor ik niet denk dat het snel gaat gebeuren."

Lichte stijging

En al kleurt Nederland rood op de Europese coronakaart, Nederlanders kunnen volgens haar voorlopig nog gewoon op bezoek in Rome of naar het Gardameer. "De situatie kan wel veranderen als het aantal besmettingen in Italië zelf ook omhoog schiet", zegt Boone. "Maar er is nu alleen nog maar sprake van een lichte stijging, dus nog geen reden tot zorg."

Bekijk ook: Zo werkt de coronapas

Sinds 1 juli kun je relatief vrij reizen in de landen van de EU met het coronapaspoort. Hoe werkt dat, wat kan wel, wat niet?

Ook dichter bij huis lijken de grenzen voor ons niet meteen te zullen sluiten. Kijkend naar hoe Duitsland met het al langer 'rode' Spanje omgaat, is er maar één maatregel bijgekomen. Voor binnenkomst uit een rood gebied moeten die reizigers een extra formulier invullen.

Spanje zelf is voor veel Nederlanders voorlopig even geen vakantiebestemming meer. Voor het vasteland had Nederland eerder zelf al een oranje reisadvies afgegeven. Reisorganisator TUI liet via Facebook weten dat ook het reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen oranje wordt. Alleen bezoeken voor een noodzakelijke reis is dus het advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met het gezin naar het buitenland? Deze coronaregels gelden voor kinderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore