Ga naar de inhoud
Coronabrandhaard?

Tilburg laat kermis gewoon doorgaan: 'Besmettingen vaak in kroeg'

De TIlburgse Kermis ging vorig jaar ook door, in afgeslankte vorm. Beeld © ANP

Kan de kermis deze zomer doorgaan? In het hele land worstelen gemeenten met die vraag, helemaal nu Heiloo een coronabrandhaard bleek te zijn rond de kermis die daar plaatsvond. In Tilburg gaf de gemeente deze week groen licht: de kermis kan daar doorgaan. Daar is niet iedereen blij mee. 'Bespottelijk', klinkt het.

1500 kermissen zijn er normaal in een jaar in Nederland. Dit jaar gaan twee op drie niet door. Deels komt dit door plaatsgebrek: veel horecabedrijven mochten dit voorjaar de terrassen uitbreiden - in Vlissingen en Middelburg was daardoor geen ruimte voor een kermis.

Andere gemeenten, zoals Wijk bij Duurstede, nemen het zekere voor het onzekere vanwege de hogere besmettingscijfers. Het risico op nog meer besmettingen is te groot, vinden ze daar.

Maar hoe groot is het risico nou eigenlijk? Gevreesd wordt voor Heiloose taferelen. In de Noord-Hollandse plaats raakten 90 mensen besmet tijdens de kermis. 'Kermis Heiloo blijkt coronabrandhaard van jewelste', kopte De Telegraaf.

'De horeca heeft het verknald'

Toch zit dat net iets anders. Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond wijst erop dat de besmettingen niet op de kermissen zélf plaatsvinden, maar in de buurt eromheen. "De plaatselijke horeca in Heiloo heeft de boel verknald", zegt hij. "Ik was er zelf en zag: de horeca heeft niets gecontroleerd. Het is een grote fout van de horeca - en de kermis krijgt de zwartepiet toegespeeld."

Volgens NH Nieuws ging het inderdaad om bezoekers aan twee plaatselijke cafés. Toch spreekt men van besmettingen op de kermis.

"Ja, dat maakt het verwarrend", zegt een woordvoerder van GGD Hollands Noorden. "Je hebt kermis met attracties en kermis in de kroeg. De kermis zoals we dat in Noord-Holland kennen is voornamelijk een kroegfeest. De besmettingen lopen mensen niet op in de botsauto's en dat soort dingen. Kermis is hier vooral in de kroeg, dat is belangrijker dan de attracties."

Doorstroomevenement

De gemeente Tilburg kiest ervoor om de kermis door te laten gaan omdat het gaat om een doorstroomevenement. "We hebben ons uitgebreid laten adviseren door de veiligheidsregio en de GGD", zegt een woordvoerder. Het kermisterrein is omringd met hekken en er geldt een maximumaantal bezoekers. Op het terrein kunnen mensen anderhalve meter afstand houden. Bezoekers hoeven geen coronatest te doen.

"We hebben ook gekeken naar de sociale effecten. Dat vinden we ook belangrijk: de jongeren hebben al veel beperkingen gehad. En ook Tilburgers die niet op vakantie willen en er een heel jaar voor sparen."

Enkele zij-evenementen gaan in Tilburg niet door omdat vaste zitplaatsen verplicht zijn. 'Van links naar rechts' met 200 mensen op stoelen op muziek van de Snollebollekes, dat zag de organisator van de Bierhal niet zitten. De Desperados Roadshow gaat wel door, maar dan zittend aan tafel, met anderhalve meter afstand én met testen voor toegang.

Keurig
Lees ook:
Keurig aan de regels gehouden, en nu thuis met corona: 'Heel zuur'

Blijft over: de kroegen. Dat de Tilburgse kermis dit jaar minder feestelijk zal zijn, daar heeft Rick Broers van feestcafé de Prins aan de Paleisring zich bij neergelegd. "Iedereen is blij dat er in ieder geval een kermis ís", zegt hij.

De horecaondernemer heeft wel zijn vraagtekens bij het terugdraaien van de versoepelingen. Hij vindt dat er te veel naar de besmettingscijfers wordt gekeken. "Het belangrijkste is natuurlijk dat de ziekenhuizen rustig blijven."

Bijna
Lees ook:
Bijna overal meer positieve tests, bekijk de cijfers in jouw gemeente

In de ziekenhuizen in en rondom Tilburg is het op dit moment rustig. "Tot op heden zien we de toename van het aantal besmettingen niet terug in de ziekenhuizen", zegt een woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Onduidelijk is of de golf aan nieuwe opnames er nog aan zit te komen, of uitblijft. "Het is moeilijk om daar een uitspraak over te doen. We hebben geen glazen bol."

Ook is het 'heel lastig' om te bepalen of de kermis een risico is. "Het zal ook deels afhankelijk zijn van hoe de kermis wordt ingericht. Sowieso afstand houden blijft belangrijk, de anderhalve meter."

Muziek op 60 decibel

Kroegbaas Rick Broers is niet bang dat zijn café een coronabrandhaard wordt, zoals in Heiloo het geval was. "Eigenlijk niet, we hebben een groot terras erbij kunnen pakken. We zijn om middernacht dicht en er is verder geen entertainment. De muziek staat zacht op 60 decibel en alles staat op anderhalve meter."

Het café heeft een maximumaantal vaste plekken. "Vol is vol. Je moet gewoon zorgen dat het binnen de terrasgrenzen goed verloopt. Ik kan niet alles tackelen, maar ik probeer er wel bovenop te zitten. Als ik tien mensen bij elkaar zie staan, dan zeg ik daar wat van. Je bent dan toch een soort politieagent, dat hoort erbij. Er is wel onbegrip van mensen, maar meer over de besluiten die de overheid heeft genomen. Die snappen dat ze een horecaondernemer niet in gevaar willen brengen."

De Tilburgse kermis is 'het enige grote' wat nu door kan gaan. "Het weervooruitzicht is goed. Hier kijkt heel horeca Tilburg naar uit."

'Moeten we nu meer afstand houden?' 4 vragen over de deltavariant

02:37
Het aantal coronabesmettingen schiet omhoog en veruit de meeste besmettingen worden veroorzaakt door de deltavariant. Hoe kunnen we die indammen? En komen er straks nog meer varianten? Susan van den Hof van het RIVM geeft antwoord.