Vader en zoon omgekomen

Advies na fatale brand in Arnhem: verbeter brandveiligheid meubilair

14 juli 2021 13:01 Aangepast: 14 juli 2021 14:08
De gevolgen van de brand aan het Gelderseplein Beeld © Roland Heitink/Persbureau Heitink

De brand in een flat in Arnhem in de nieuwjaarsnacht van 2020 waarbij een 4-jarige jongetje en zijn 36-jarige vader om het leven kwamen, toont aan dat brandveiligheid van gebouwen en meubilair moet worden verbeterd. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over de brand die ontstond in een bank in de entreehal van de flat.

De brand werd veroorzaakt door twee kinderen die vuurwerk afstaken op de bank. Die bank die daar was gestald door een bewoner, vatte daardoor vlam en die brand ontwikkelde zich zeer snel. Daarbij kwam veel giftige rook vrij. Voor flatbewoners was het onmogelijk het gebouw te ontvluchten doordat de brand woedde op de enige beschikbare vluchtroute.

Een gezin met twee jonge kinderen stond tijdens de brand in de lift. Die kwam op de begane grond aan waar de brand woedde. Het gezin werd geconfronteerd met enorme hitte en giftige rook.

De brandweer trof het gezin later aan in de lift op de derde verdieping. Voor twee van hen kwam hulp te laat. De moeder van het gezin en een ander kind raakten zwaargewond.

Zitmeubels en matrassen

De Onderzoeksraad concludeert dat de meeste zitmeubels en matrassen met kunststofschuim zijn gevuld. Die zijn daardoor zeer brandgevaarlijk en veroorzaakt veel giftige rook. Zitmeubilair In een aantal Europese landen worden eisen gesteld aan de brandveiligheid van meubilair. De Onderzoeksraad roept de Nederlandse overheid op om ook eisen te stellen aan de brandveiligheid van meubilair.

Daarnaast moeten gebouweigenaren en gemeenten meet toezicht houden op goede vluchtroutes in gebouwen. Vaak hebben gebouwen maar een vluchtroute en die moeten vrij en brandveilig worden gehouden. De Raad doet daarom de aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken om te zorgen voor een verbetering van het toezicht op brandveiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongetje (4) en vader (36) omgekomen bij flatbrand Arnhem, mogelijk door vuurwerk

Geen eisen gesteld

Voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Jeroen Dijsselbloem zegt dat het onderzoek aantoont dat de brandveiligheid van meubilair en woongebouwen verder verbeterd dient te worden.

"Er worden in Nederland nog geen eisen gesteld aan de brandveiligheid van meubilair. Daarnaast gaat men bij woongebouwen uit van een veilige vluchtroute. De brand in Arnhem laat zien dat dit niet vanzelfsprekend is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tieners wel schuldig, maar geen straf voor fatale flatbrand Arnhem

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore