Ga naar de inhoud
Met jonge kinderen

SCP: thuiswerken ging moeders minder goed af dan vaders

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het verplichte thuiswerken tijdens de coronacrisis ging moeders van jonge kinderen minder goed af dan vaders, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vrouwen met kinderen onder de 13 jaar ervoeren in tegenstelling tot andere thuiswerkers geen betere werk-privébalans.

Moeders met jonge kinderen hadden slechts in een derde van de gevallen de beschikking over een eigen werkruimte, terwijl dit voor meer dan de helft van de vaders gold. Volgens het SCP is dit een deel van de verklaring. Ook het feit dat kinderen met een vraag eerder naar de moeder gaan, omdat die doorgaans vaker thuis is, kan volgens het SCP een rol spelen.

Het onderzoek is uitgevoerd in het najaar van 2020 toen de scholen en kinderopvang open waren.

Voordelen thuiswerken

De regering overweegt om thuiswerken blijvend te stimuleren. Het zou voordelen hebben voor werknemers, schelen in de milieubelasting van het woon-werkverkeer en mensen met zorgtaken zoals moeders met jonge kinderen mogelijk verleiden meer uren te gaan werken. Nu blijkt dat de werk-privébalans voor deze groep niet toeneemt, ligt het volgens het SCP niet voor de hand dat moeders van jonge kinderen meer gaan werken.

Wettelijk
Lees ook:
Wettelijk recht om thuis te werken? Werkgevers zien het niet zitten

Onderzoek ministerie: 'Thuiswerken is een blijvertje'

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat bedrijven ook in de toekomst willen blijven inzetten op thuiswerken. Afgelopen jaar hebben werkgevers al flink geïnvesteerd om thuiswerken mogelijk te maken. 

De helft van de 1100 ondervraagde bedrijven zegt komend jaar door te willen gaan met investeringen om thuiswerken te vergemakkelijken. Volgens staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) is dat goed nieuws, want meer thuiswerken betekent minder verkeer op de weg en in de trein.

Het SCP acht het noodzakelijk dat er afspraken komen tussen overheid, werknemers, werkgevers en andere partijen over thuiswerken om zo maatwerk te kunnen bieden. Zo zou de 10 procent van de werknemers die aangeeft het thuiswerken erg belastend te vinden voorrang moeten krijgen voor een plek op kantoor.

Begin- en eindtijd bepalen

Het belangrijkste voordeel voor thuiswerkers was volgens het SCP de mogelijkheid om de begin- en eindtijd van het werk te bepalen. Daardoor konden werknemers hun werk beter laten aansluiten op het privéleven. De belangrijke adviseur van de overheid raadt werkgevers aan met werknemers te praten over hoe deze voordelen van het thuiswerken kunnen worden behouden, om zo het werk aantrekkelijker te maken. Werknemers zouden dan eerder geneigd zijn meer uren te werken.

Bekijk ook: Thuiswerken leidt tot overuren

02:20
Thuiswerkers maken meer overuren. En dat komt deels door de eigen ambitie, maar ook doordat bedrijven en organisaties de werkdruk verhogen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore