Ga naar de inhoud
Gouden tip?

Wens Peter R. de Vries uitgekomen: 1 miljoen opgehaald voor zaak Tanja Groen

Tanja Groen Beeld © ANP

Het streefbedrag van 1 miljoen euro is opgehaald voor de vermissingszaak van Tanja Groen. Dat heeft Simon Vuyk, bestuurslid van Stichting De Gouden Tip, vanavond bekendgemaakt in het programma Op1.

Bij de start van het programma deelde Vuyk de tussenstand van dat moment: 1.176.000 euro. Het bereiken van het streefbedrag noemt het bestuurslid 'van grote betekenis tegenover wat er met Peter is gebeurd'. 

'Nu of nooit' 

De actie rond Tanja Groen werd opgezet door Peter R. de Vries, voorzitter van de stichting. Het geld is bedoeld als beloning voor de tip die leidt naar de opsporing van de sinds 1993 vermiste studente.

Groen verdween op 18-jarige leeftijd tijdens een introductieweek van de Universiteit Maastricht en 28 jaar later ontbreekt nog ieder spoor. "Nu of nooit", zei De Vries toen hij vorige maand aankondigde een ultieme poging te doen om Tanja thuis te brengen.

Vlak na de aankondiging van de actie werd al snel twee ton ingezameld. Na de aanslag op Peter R. de Vries vorige week steeg het bedrag snel. Vanavond wijdde het programma Tijd voor MAX de hele uitzending aan de vermissingszaak. Daarin waren ook de kinderen van De Vries, Kelly en Royce, te zien.

In een video bedankten ze voor alle steun die ze na de aanslag ontvingen en riepen ze op om samen 'de droom' van hun vader te verwezenlijken om de zaak van Groen 'en vele andere zaken tot een oplossing te brengen'.

Droom werkelijkheid

Aan het einde van de uitzending stond de teller op 931.000 euro. Ruim twee uur later werd de droom inderdaad werkelijkheid. Stichting De Gouden Tip hoopt dat het bedrag mensen die meer weten over de zaak over de streep trekt om te praten. 

Zo'n hoge beloning uitloven is in Nederland nog nooit eerder voorgekomen, zei criminoloog Jasper van der Kemp eerder. "In andere landen zie je weleens dat er hoge beloningen worden uitgeloofd, vanuit particuliere initiatieven. Maar het is zeer uitzonderlijk."

Bekijk ook: Peter R. de Vries blijft zich inzetten voor zaak Tanja Groen

02:17
Peter R. de Vries startte met het initiatief om 1 miljoen euro op te halen.
Kinderen
Lees ook:
Kinderen Peter R. de Vries bedanken voor steun: 'Doet ons ontzettend goed'