Ga naar de inhoud
Corona op vakantie

Besmet op een festival, nu in quarantaine tijdens vakantie in Portugal

Lotus en Chiara op een eerder gemaakt vakantiekiekje. Beeld © Eigen foto

Na tien dagen surfen en shoppen in Portugal zouden Lotus (18) en Chiara (22) morgen weer terugvliegen naar Nederland, maar dat was buiten corona gerekend. Nu zitten ze in quarantaine in een dorpje buiten Lissabon, is hun vakantie al bijna twee keer zo duur geworden én is er grote stress over de terugvlucht.

De studentes uit Breda hebben deze 'vakantie' maar liefst één dag op de surfplank gestaan. Al gauw werden ze ziek. Steeds koud en dan weer warm. Koorts, hoesten, hoofdpijn, spierpijn.

"Het was vrij duidelijk", vertellen ze samen aan de telefoon. De meegebrachte zelftests en daarna een officiële test zorgden voor de bevestiging. De vakantie staat opeens in het teken van quarantaine en al het moeizame regelwerk om überhaupt weer naar huis te mogen.   

'Eigen schuld' 

Zeker weten doe je het nooit, maar de twee gaan ervan uit dat ze corona hebben opgelopen tijdens het festival Ploegendienst in Breda. "Bijna iedereen die we kennen die daar was, is besmet geraakt."  

Besmet raken op een festival, en dan ook nog eens naar oranje gebied op reis gaan. Daardoor betaalt de reisverzekering niet mee aan extra (zorg)kosten. Lotus en Chiara merken dat ze op weinig begrip kunnen rekenen.     

Waarom
Lees ook:
Waarom jongeren en ondernemers niet konden vertrouwen op Testen voor toegang

"Vooral oudere mensen om ons heen vinden dat het onze eigen schuld is. Maar we zijn pas weer gaan feesten toen het weer mocht en met een negatieve test. 'Dansen met Janssen', het werd zelfs aangemoedigd door minister Hugo de Jonge. En als student heb je niet veel geld. Als we hadden geannuleerd, zouden we onze vakantie kwijt zijn geweest."

Dat pas in Portugal de klachten begonnen, blijkt ontzettend onhandig. Om de terugvlucht te regelen, zijn de studentes al dagen aan het bellen. "We hebben wel dertig mensen gesproken en iedereen adviseert wat anders." Of er wordt verwezen naar de website van de overheid. "Maar daar staat nergens hoe je na een coronabesmetting weer thuis komt."

Alle dokters bellen

Vliegen met corona mag natuurlijk niet. Daarom hebben ze de terugvlucht met een week uitgesteld. Maar omdat ze tegen die tijd waarschijnlijk nog positief testen, hebben ze een herstelbewijs nodig. Daarvoor is dan weer, is hun conclusie uit al die telefoontjes, een positieve test van ten minste elf dagen oud nodig en een gezondheidsverklaring van een Portugese arts, waarin staat dat ze niet meer besmettelijk zijn.

"Lastig is alleen dat de dokters hier niet zo goed zijn in de telefoon opnemen en als ze dat wel doen, spreken ze amper Engels." De ochtenden beginnen daarom nu met een paar uur bellen. "We bellen letterlijk alle dokters in de buurt af."

Op
Lees ook:
Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Ondertussen lopen de kosten op. "We moesten hier de Airbnb met meer dan een week verlengen. Onze vliegtickets omboeken was iets van 100 euro extra en we hebben ook nog twee dure testen gedaan." 

Vakantie om nooit te vergeten

Daarnaast blijft de terugvlucht spannend. Mogen ze aan boord? "We zijn tegen die tijd echt niet meer besmettelijk, maar we moeten hopen dat ze ons accepteren."  

Te midden van de ellende is er één lichtpuntje: het dorp leeft met Lotus en Chiara mee. De huisbaas doet boodschappen voor ze en helpt via WhatsApp met vertalen. Buren plakken briefjes op de deur met teksten als 'You're not alone'. Een surfvakantie om nooit te vergeten.

'Dit kan je zomaar overkomen' 

Bij de hulplijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken komen (nog) niet veel telefoontjes binnen van besmette Nederlanders in het buitenland, blijkt bij navraag. Ook de woordvoerder van de ANWB heeft 'gelukkig' niet de indruk dat veel mensen de alarmcentrale bellen hierover. 

De woordvoerder vult wel aan dat 'we wel zo realistisch moeten zijn' dat het je zomaar kan overkomen dat je vakantie er ineens heel anders uit komt te zien. "Zelfs al doe je voorzichtig: besef dat van tevoren en bekijk welke extra kosten de verzekering dekt."