Ga naar de inhoud
Slachtofferverklaring

Vader van vermoorde Wiersum: 'Mijn kind is weg. Doorgestreept. Kapotgeschoten'

Derk Wiersum

"Mijn kind is dood, kapotgeschoten. Als bewezen wordt geacht wat u verweten wordt, dan zou u zich moeten schamen." Tijdens de tweede zittingsdag in de zaak van Derk Wiersum kreeg de vader van de vermoorde advocaat het woord. "Er ontstaat een radeloos zoeken naar iets wat onderdeel van jezelf is, maar wat je kwijt bent."

De 44-jarige advocaat werd twee jaar geleden voor zijn huis in Amsterdam vermoord. Gisteren begon de inhoudelijk behandeling van de strafzaak. In de zwaarbeveiligde rechtbank van Schiphol werd de eerder opgenomen verklaring van de vader voorgedragen. 

Radeloos

"Je kind, je weet dat het er is, maar dat je het absoluut nergens kunt vinden. Dat is verbijsterend en soms beneemt het je de adem" sprak de vader geëmotioneerd. De emotionele verklaring werd voorgedragen in het bijzijn van de verdachten: de 37-jarige Giërmo B. en de 32-jarige Moreno B. 

Proces
Lees ook:
Proces moord Derk Wiersum chaotisch van start, verdachten blijven ontkennen

De vader richtte ook het woord tot de verdachten: "Aan de verdachten het volgende: als bewezen wordt geacht, wat u verweten wordt, dan zou u zich moeten schamen. Dan lijkt het erop dat uw moreel kompas totaal op tilt is geslagen."

Giërmo B. noemde de verklaring 'hartverscheurend'. "Een vader die zijn kind is verloren. Ik ben zelf ook vader, ik voel met het hele gezin mee." B. heeft zes kinderen, de jongste is twee jaar. Moreno B. zei het heel erg te vinden, 'maar nogmaals, ik heb het niet gedaan'.

Hierbij de hele verklaring:

Je kind is dood. En iedereen die zichzelf daarbij niks kan voorstellen: zoveel te beter.

Maar er ontstaat een radeloos zoeken naar iets wat onderdeel van jezelf is maar wat je kwijt bent. Dat je hebt gekoesterd tijdens het eerste jaar omdat het mannetje nog niet goed zijn eigen voeding kon binnenhouden. Iemand die je hebt geholpen om op eigen beentjes te staan en van daaruit de wijde wereld te onderzoeken. Als ouders altijd op de achtergrond, maar klaar om in te grijpen en op te vangen als dat nodig zou zijn. Vaak met het zweet in de handen. En dan toch gaat het precies goed. Dat is mooi en gebeurt vaker als je die ruimte geeft.

Je kind, je weet dat het er is, maar dat je het absoluut nergens kunt vinden. Dat is verbijsterend en soms beneemt het je de adem.

Nee, hij is geen heilige, ondanks dat wat er allemaal over hem is geschreven. Hij is een gewone Hollandse jongen met een kritische geest. En hij vraagt: klopt het allemaal wel? Kan dat allemaal maar zo? Een strijd kan ook op een fatsoenlijke manier geleverd worden: open, eerlijk en met een kritische geest. Zoals een collega van hem na de fatale actie zei: "altijd beschaafd."

In die sfeer is Derk opgegroeid en mede dat heeft hem gemaakt tot wat hij is. Niet alleen een onmisbare schakel in het gezin tijdens zijn opgroeien, maar ook een steunpilaar voor ons. Een broertje voor zijn grote zus en een bron van heel veel grappen en grollen.

Loyaliteit, liefde, empathie. Derk had die en deelde ze ruimhartig.

Wanneer Derk naar dit proces kijkt zal hij zich ervan willen overtuigen dat de verdachten zich in ieder geval voorzien van de hulp van de beste advocaten die beschikbaar zijn. Derk was analytisch scherp, goed voorbereid, gedetailleerd zonder de grote lijn uit het oog te verliezen, strategisch. Hij was in staat om een aspect van een zaak naar voren te brengen, te belichten en te benadrukken waaraan niemand nog gedacht had ofwel die met opzet buiten de overwegingen had gehouden. Die aanpak leidde ongetwijfeld soms tot ongemak bij de toehoorders van zijn betogen.

En aan de verdachten het volgende: als bewezen wordt geacht wat u verweten wordt dan zou u zich moeten schamen. Dan lijkt het erop dat uw moreel kompas totaal op tilt is geslagen. Dat u dat niet in de gaten hebt gehad, is treurig; voor de maatschappij, maar ook voor uzelf en uw naasten.

Hebt u erover nagedacht wat u teweegbracht in het leven van een ander, voordat u aan de slag ging? Hebt u zich tijdig gerealiseerd dat twee kinderen moeten opgroeien met een niet te helen kras op hun ziel? Hebt u er tijdig over nagedacht u dàt wat u nu het hardst nodig hebt, een advocaat, willens en wetens hebt afgebroken? Hebt u zich tijdig gerealiseerd dat u te weinig geld zou krijgen voor uw daad om echt rustig verder te kunnen leven en dat u altijd afhankelijk zult blijven van een ander? En dat u dus bedonderd bent?

Wanneer u zelf kinderen hebt, hebt u die al vroeg gewezen waar het verkeerde pad is. Daar kunt u nu verder niks meer tegen doen.

Mijn kind is weg. Niet te vinden. Doorgestreept. Kapotgeschoten.

Bekijk ook : zaak vermoorde advocaat Derk Wiersum van start

01:29
Zaak vermoorde advocaat Derk Wiersum van start, dit moet je weten.