Ga naar de inhoud
Tv-toespraak Macron

Vakantiegangers afgeschrikt door Franse gezondheidspas: 'De lol is eraf'

Foto ter ondersteuning. Beeld © ANP

Nu Frankrijk de corona-rem flink intrapt, groeit de onrust onder vakantiegangers. Bij de ANWB regent het vragen over de coronaregels die Frankrijk per augustus invoert. Voor sommige vakantiegangers is de lol er helemaal af. "Wij hebben de camping in de Ardèche zojuist geannuleerd. En ook het uitje naar Disneyland gaat niet meer door", zegt Jean-Pierre uit Helmond.

Toen de Franse president Emmanuel Macron gisteravond de coronaregels bekendmaakte, hoefden Jean-Pierre en zijn vrouw niet lang na te denken. "Ik ben de hele ochtend bezig geweest met annuleren. Eerst de camping in de Ardèche, daarna het uitje naar Disneyland", zegt de Brabander. "We zouden in totaal een kleine twee weken gaan."

De lol is eraf

Het nieuws kwam hard aan bij de kinderen. "Tijdens het ontbijt heb ik het verteld aan onze kinderen van 7 en 10 jaar. Ze vinden het heel jammer. Vooral Disneyland." Jean-Pierre en zijn vrouw zijn niet volledig gevaccineerd. En dan heb je een probleem in Frankrijk. Wil je naar een bar, restaurant of museum, dan moet je vanaf augustus de verplichte 'gezondheidspas' kunnen tonen. Zo'n pas krijg je alleen als je gevaccineerd bent tegen corona, minder dan 48 uur geleden bent getest of bent hersteld van corona.

Jean-Pierre: "We moeten dus elke 48 uur een test gaan halen om een restaurant of winkelcentrum in te kunnen. Om de dag naar een teststraat, dat gaan we dus niet doen. En weet je wat dat kost?"

Op
Lees ook:
Op vakantie naar Frankrijk: 5 vragen over de verplichte gezondheidspas

Bij de ANWB leeft nog niet de indruk dat mensen massaal aan het annuleren zijn geslagen. "Maar we krijgen wel heel veel vragen binnen. En het is heel druk op onze website", zegt woordvoerder Annelies Tichelaar. "Eerst waren mensen vooral benieuwd naar het testen. Nu krijgen we heel veel vragen over Frankrijk en Griekenland. Mensen willen weten hoe het zit. Er zijn vooral veel vragen over de gezondheidspas en hoe zit het met de extra kosten als er iedere 48 uur getest moet worden."

Snakken naar vakantie?

Tichelaar vervolgt: "Veel mensen snakken naar hun vakantie en zullen best bereid zijn om er veel voor te doen. Maar er zijn vast ook mensen die zeggen: ik sla even over."

Voorpret valt weg

Zoals Patricia. Zij heeft wel de stekker uit haar Frankrijkvakantie getrokken. "We hadden geboekt voor camping La Roche Posay. Tien dagen met ons gezin", zegt ze. "Al die beperkingen maken de vakantie er niet leuker op. De voorpret valt weg. We moeten al testen voor vertrek en bij terugkomst. En dan ook nog oneindig veel in het land zelf."

De oplossing? "Lekker burgerlijk naar Center Parcs."

Winkels
Lees ook:
Winkels dicht en geen dure vakantie: we spaarden meer dan ooit tevoren

Bij Frankrijk.nl, een reiswebsite met duizenden leden, zien ze veel onrust. "We krijgen heel veel vragen van onze leden die naar Frankrijk willen. Wanneer gaan de regels in? Voor wie? En kan ik de metro nog pakken? Er is ook nog een hoop onduidelijk", zegt Josee van de reiswebsite.

Veilig gevoel

"We zien grofweg twee soorten reacties mensen. Een groep die wel kan waarderen dat Frankrijk strenge regels invoert. Dat geeft ook een veilig gevoel." Maar er zijn ook mensen die zeggen dat de lol er nu wel meer af is. "Omdat er van alles geregeld moet worden. Mensen annuleren niet direct, is ons gevoel. Ze willen het eerst even allemaal op zich in laten werken."

Josee laat zich dan ook niet afschrikken: morgen vertrekt ze naar Frankrijk. "Het is een geweldig vakantieland."

Bekijk ook: Ja, vakantie in de EU! Zo gaat de coronapas werken

04:14
Bekijk ook: Ja, vakantie in de EU! Zo gaat de coronapas werken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore