Ga naar de inhoud
Besmettingen lopen op

Reproductiegetal stijgt naar 2,17, hoogste waarde sinds februari 2020

(Archieffoto) Beeld © ANP

Het reproductiegetal is gestegen naar 2,17. Dat heeft het hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, Aura Timen zojuist gemeld tijdens een briefing aan de Tweede Kamer. Het is het hoogste r-getal sinds 24 februari 2020, op 23 februari 2020 was het R-getal 2,18.

Het reproductiegetal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Het reproductiegetal kijkt twee weken terug in de tijd, omdat nu betrouwbaar kan worden beoordeeld hoeveel mensen toen door één persoon werden besmet. Het huidige r-getal is gebaseerd op de situatie op 28 juni.

Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt, die het virus op hun beurt overdragen aan 471 anderen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op.

Deltavariant nog hoger

Het reproductiegetal slaat op de verspreiding van alle verschillende coronavarianten bij elkaar. Neem je alleen de deltavariant, dan staat het op 2,52.

Kijk
Kijk live:
Kijk live mee: Tweede Kamer bijgepraat over stijgende coronacijfers

Vanmiddag wordt de Tweede Kamer opnieuw bijgepraat door het RIVM. Directeur Jaap van Dissel is verhinderd en wordt daarom vervangen door Aura Timen. Zij geeft een toelichting op de RIVM-cijfers, en vertelt meer over het toenemend aantal coronabesmettingen.

Bekijk ook: R onder de één? Zo wordt de besmettingsgraad berekend

03:16
Het is een belangrijk getal voor eventuele verdere versoepeling van de coronamaatregelen: de besmettingsgraad R, ook wel het reproductiegetal. Maar hoe werkt dat eigenlijk?