Ga naar de inhoud
Onno de Jong en Peter Schouten

Advocaten Nabil B. gaan door ondanks aanslag Peter R. de Vries: 'Wij willen niet wijken'

Onno de Jong en Peter Schouten, advocaten van kroongetuige Nabil B. Beeld © RTL Nieuws

De advocaten van kroongetuige Nabil B. gaan door met zijn verdediging, ondanks de aanslag op hun compagnon Peter R. de Vries. De aanslag op de misdaadverslaggever en vertrouwenspersoon van B. laat de advocaten niet afschrikken.

"Nabil heeft duidelijk gezegd dat hij wil dat wij doorgaan", zegt advocaat Peter Schouten in een interview met RTL Nieuws. "Dat hadden Onno en ik al besloten, en we wisten ook van onze cliënt dat hij strijdbaar was."

Peter Schouten en Onno de Jong staan kroongetuige B. bij in het Marengoproces. Ze hebben naar eigen zeggen geen moment getwijfeld om door te gaan.

Beslissing van B. 

Al lag de uiteindelijke beslissing bij B. zelf. Hij heeft nu al drie keer een aanslag meegemaakt op een persoon in zijn directe omgeving. Voor zijn vertrouwenspersoon De Vries, werden ook de broer en advocaat van B. neergeschoten. Zijn broer Reduan B. en advocaat Derk Wiersum overleefden de aanslag niet. 

RTL
Lees ook:
RTL Boulevard over bedreiging zaterdag: 'Vreemd en eng bericht om te krijgen'

Schouten en De Jong hebben het scenario van een aanslag al eerder besproken, ook met De Vries erbij. "Toen hebben we gezegd als een van ons dit overkomt dan wil de ander juist dat we doorgaan. We willen niet wijken. Dat is ook altijd het standpunt geweest van Peter R. de Vries in zijn hele leven", zegt Schouten. 

"Ik hoef mij dat niet meer af te vragen want we zitten nou eenmaal in deze situatie en er is even geen weg terug", zegt De Jong. "Dit is waar we mee moeten dealen en dat doen we. Bovendien als ik morgen zou stoppen, is de beveiliging ook niet helemaal weg. Dus dat verandert niks aan de situatie."

'Onno en ik hebben je nodig'

Om hun collega De Vries te steunen, brachten de twee advocaten afgelopen week een bloemetje en een kaartje naar de garage waar Peter R. werd neergeschoten. 

"Niets krijgt jou eronder, dus jij gaat winnen. Ook nu!", schreef De Jong erbij. "Ik hou heel veel van je. Vecht door. Iedereen wil dat je doorgaat met je goede werk tegen onrecht. En Onno en ik hebben je nodig in ons team", schreef Schouten op zijn kaartje. Bekijk hier de beelden:

Advocaten Nabil B. leggen bloemen neer ter ere van Peter R. de Vries

01:11
De advocaten legden een bloemetje bij de bloemenzee op de Lange Leidsedwarsstraat.