Ga naar de inhoud
Vanaf geheime locatie

RTL Boulevard over bedreiging zaterdag: 'Vreemd en eng bericht om te krijgen'

RTL Boulevard vanuit de studio in Hilversum.

"Na de aanslag op Peter R. de Vries waren we dit weekend als programma ineens zelf nieuws", begon presentatrice Vivienne van den Assem RTL Boulevard vanavond. RTL Boulevard werd vandaag uitgezonden vanaf een geheime locatie in Hilversum. Afgelopen weekend was sprake van een bedreiging, waardoor het programma twee dagen niet kon worden uitgezonden.

Er was sprake van een bedreigende situatie rondom de studio aan het Leidseplein in Amsterdam, waardoor de uitzendingen niet konden doorgaan. De bedreiging ontstond na de aanslag vorige week dinsdag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die als vaste gast een belangrijke bijdrage levert aan het programma.

De politie kan in belang van het onderzoek nog niet zeggen uit welke hoek de dreiging op RTL Boulevard kwam. Van den Assem noemt dat 'enigszins frustrerend'. 

'Spullen pakken en weg hier'

Van den Assem was zaterdagavond op de redactie. "Wij hebben altijd voorafgaand een repetitie. Daar waren we ons op aan het voorbereiden", vertelt Van Den Assem. "We kregen bericht van onze leidinggevenden dat er ernstige dreiging was op het pand. Het was een vreemd en eng bericht om te krijgen. We schrokken, maar iedereen was alert. Iedereen was eigenlijk heel adequaat en we hebben snel het pand verlaten."

De aard van het bericht was zodanig dat ze niet overwogen toch een uitzending te maken. "Het was spullen pakken en weg." De beslissing om ook gisteren niet op zender te gaan, is 'een van de moeilijkste keuzes geweest'.

Volgens presentator Luuk Ikink had het team ook even pauze nodig na de heftige week. "We hebben zondag gezegd: we hebben nog een dag nodig om op adem te komen."

Omroep
Lees ook:
Omroep MAX maakt special Breng Tanja Thuis voor tip Tanja Groen

De politie vreesde voor een aanslag met een raketwerper of automatische wapens, meldde NRC Handelsblad. Onder criminelen zou ongenoegen zijn ontstaan over de manier waarop de aanslag op Peter R. de Vries in verband werd gebracht met diens bijstand aan kroongetuige Nabil B. 

De huidige locatie van de studio is bepaald in overleg met de zogeheten driehoek in Hilversum: de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie. Via 'zichtbare en onzichtbare maatregelen' wordt gezorgd voor de veiligheid van medewerkers, bezoekers en bewoners, stelt de gemeente in een persbericht.

Veiligheid topprioriteit

RTL Nederland zegt dat veiligheid voor de medewerkers topprioriteit is. "Wij hebben vertrouwen in het advies van de veiligheidsautoriteiten dat we de uitzendingen op een nieuwe locatie op het Mediapark in Hilversum kunnen hervatten."

Het is onduidelijk hoe lang RTL Boulevard blijft uitzenden vanaf de geheime locatie. "Alle opties liggen wat ons betreft open", zegt RTL-topman Sven Sauvé over een mogelijk plan om terug te keren naar de hoofdstad.

Bekijk ook: Vivienne en Luuk blikken terug op dreiging op RTL Boulevard

07:57
'Een nieuw dieptepunt in de historie van ons programma.'