Beladen zitting

Proces moord Derk Wiersum chaotisch van start, verdachten blijven ontkennen

12 juli 2021 16:15 Aangepast: 12 juli 2021 16:18
Derk Wiersum

De twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum blijven bij hun ontkenning iets met de moord te maken te hebben. Vandaag ging de inhoudelijke behandeling van de strafzaak van start in de zwaarbeveiligde rechtbank van Schiphol. Bijna twee jaar na de moord op de advocaat. Vanwege de aanslag op Peter R. de Vries is de zitting extra beladen.

In september 2019 werd de 44-jarige advocaat Derk Wiersum vermoord. Voor zijn huis, in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces bij. Ridouan Taghi is daarin de hoofdverdachte. De moord werd ervaren als een 'aanval op de rechtsstaat.' 

Beladen zitting

Bijna twee jaar na de moord is nog altijd niet duidelijk wie de opdracht heeft gegeven om de advocaat om het leven te brengen. Wel stonden de vermoedelijke uitvoerders vandaag terecht: de 37-jarige Giërmo B. en de 32-jarige Moreno B. De twee hebben altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. En dat bleven ze vandaag ook doen. 

De zitting is extra beladen vanwege de aanslag vorige week op Peter R. de Vries. Die is sinds de zomer vorig jaar de vertrouwenspersoon van diezelfde kroongetuige Nabil B.

Bekijk ook: zaak vermoorde advocaat Derk Wiersum van start

Zaak vermoorde advocaat Derk Wiersum van start, dit moet je weten

Onderzoek doen

De zitting begon chaotisch. Er waren meerdere schorsingen. Pas halverwege de middag kon de rechtbank beginnen met de inhoudelijke bespreking van het strafdossier. 

De advocaten van de twee verdachten wilden nog tal van getuigen horen en nader onderzoek laten doen. Maar het Openbaar Ministerie verzette zich tegen uitstel en wil dat de strafzaak deze en volgende week doorgaat. 

De advocaten van de verdachten hadden eerder dit jaar onder anderen om Nabil B. als getuige gevraagd. De advocaten willen B. horen omdat hij een paar dagen voor de moord ruzie zou hebben gehad met zijn advocaat Wiersum.

Uit de lucht gegrepen

Het OM vindt een getuigenverhoor van B. echter een zinloze exercitie. Uit andere getuigenverhoren is gebleken dat de ruzie neerkwam op een zakelijk verschil van inzicht dat al snel weer was opgelost.

"Wij denken dat hij niks kan verklaren", zei het OM. De kroongetuige een 'rol als opdrachtgever' toedichten is 'totaal uit de lucht gegrepen'.

Advocaten Gerald Roethof en Machteld Roethof komen aan bij Justitieel Complex Schiphol Advocaten Gerald Roethof en Machteld Roethof komen aan bij Justitieel Complex Schiphol

Peter R. de Vries

Jacques Taekema, advocaat van verdachte Giërmo B., had ook om een getuigenverhoor van Peter R. de Vries verzocht. De Vries werd op 6 juli in het centrum van Amsterdam neergeschoten en ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Taekema zei dat hij het verzoek om dit verhoor handhaaft, 'zolang De Vries leeft'. Hij sprak daarbij de hoop uit dat De Vries volledig zal herstellen.

Bekijk ook: Grapperhaus woest na aanslag Peter R. de Vries

Grapperhaus woest na aanslag Peter R. de Vries: 'We gaan dit niet accepteren'
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een jaar na bizarre moord op Derk Wiersum

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore