Chaos bij laboratoria

Dalia miste vlucht door vertraagde uitslag vakantietest: 'We zijn 2000 euro kwijt'

12 juli 2021 16:38 Aangepast: 12 juli 2021 16:53
Dalia, samen met haar zusje op Schiphol Beeld © Privéfoto

Vol spanning wachtte Dalia Bamerny dit weekend op Schiphol op de uitslag van haar vakantietest. Ze hoopte dat ze nog net op tijd zou zijn voor haar vlucht. Maar helaas. De uitslag kwam te laat, waardoor ze niet mee mocht en weer terug kon naar huis. "Daar stond ik dan met mijn familie, mijn zusje bleef maar huilen."

Dalia, haar moeder, haar broertje en twee zusjes zouden dit weekend naar familie vliegen in Irak. Eindelijk, want het gemis was groot. De laatste keer dat ze elkaar zagen was tien jaar geleden. Dalia had goed uitgezocht wat er nodig was om mee te mogen op de vlucht: een negatieve PCR-test. "Ik had al gehoord dat het drukker was dan normaal in de teststraat, dus we besloten extra vroeg te testen", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Dalia op Schiphol Dalia op Schiphol

Op donderdagmiddag werd de hele familie getest bij een testlocatie van Lead Healthcare. Het is één van de locaties waar je sinds deze maand vanuit de overheid gratis kan testen voordat je op vakantie gaat. 

'Steeds spannender'

Er werd beloofd dat de uitslag binnen 24 uur in de mailbox zou zitten. Prima, want Dalia zou zaterdagmiddag om half vier pas vliegen. "Tijd zat, zou je denken. Maar toen we zaterdagochtend nog steeds geen uitslag hadden, werd het steeds spannender."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laboratorium kan explosieve toename testen niet aan, vakantiegangers in de problemen

Dalia besloot te bellen naar het testbedrijf. "We waren nummer 130 in de wachtrij, we hebben constant met twee telefoons gebeld, maar zijn er helaas niet doorheen gekomen." De familie besloot wel naar Schiphol te rijden, in de hoop dat de uitslag op het laatste moment binnen zou komen.

'Stonden er alleen voor'

Daar aangekomen probeerden ze nog een commerciële test af te nemen, maar helaas waren ze daar te laat voor. De vlucht omboeken ging ook niet meer. "We stonden er helemaal alleen voor, dat was zo heftig. We hadden echt zo veel stress."

Uiteindelijk mocht de familie niet mee met de vlucht en konden ze terug naar huis. "De testuitslagen kwamen binnen toen de vlucht net vertrokken was, dat was extra zuur. We hebben tweeduizend euro verloren hiermee, dat vinden we heel erg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

"We hebben ook nog overwogen om daarom niet meer naar onze familie in Irak te gaan, maar dan zouden we het geld van de tickets van de terugreis ook verliezen. Daarom hebben we een nieuwe commerciële test gedaan van 60 euro per persoon en vliegen we straks alsnog."

Italië binnen zonder uitslag

Ook Beryl Broertjes liet zich op corona testen via 'testen voor je reis'. Ze is op dit moment met de auto onderweg naar Italië, maar de uitslag is er nog altijd niet. Om Italië binnen te mogen, heeft ze een negatieve test nodig. "Over een half uur zijn we er en ik heb mijn uitslag nog steeds niet. Mijn man en kind gelukkig wel, maar dit is echt stressvol."

Beryl Broertjes, onderweg naar Italië. Beryl Broertjes, onderweg naar Italië.

Ze liet zich zaterdag om 14:00 uur testen, met de belofte dat ook haar uitslag 24 uur later zou komen. "Nu zijn we bijna 48 uur verder en er is nog steeds geen mail. Gisteren reden we door Duitsland, daar is de test niet nodig. Maar ik zat de hele tijd in mijn ongewenste mail te kijken. Ik kon er vannacht zelfs niet van slapen. Toen de bellijnen van de testlocatie vanmorgen om 08.00 open gingen, belde ik gelijk maar we waren al beller 51. We zijn er niet doorheen gekomen."

'Bied dit niet aan'

Beryl vindt het kwalijk dat de testafspraken door blijven gaan, terwijl de laboratoria de drukte niet aankunnen. "Als je dit niet aankan, moet je het ook niet aanbieden." Voor Beryl is het duimen dat ze niet wordt aangehouden door de Italiaanse politie voor een controle. "De kans is klein dat dat gebeurt, maar de stress die het met zich meebrengt ,is zo erg. Gelukkig is Italië gisteren Europees kampioen geworden, ik hoop dat de politie daarom vandaag rustig aan zal doen."

Zo werkt de coronapas:

Hoe werkt de coronapas? Wat kan wel, wat niet? We zetten alle belangrijke informatie over de pas in deze video voor je op een rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore