Ga naar de inhoud
'Niet aan rechter overlaten'

Gratis anticonceptie? Volgens landsadvocaat is dat 'een politieke beslissing'

Een demonstratie voor gratis anticonceptie, voorafgaand aan de rechtszaak. Beeld © ANP

De advocaat van de Staat vindt dat het wel of niet vergoeden van anticonceptie een politieke kwestie is. De rechter hoort daar niet over te beslissen, aldus de landsadvocaat. In de rechtbank in Den Haag pleitte een vrouwenrechtenorganisatie mede namens 7000 burgers voor gratis anticonceptie.

Het is volgens de advocaten van Bureau Clara Wichmann 'discriminerend' dat vrouwen moeten opdraaien voor de kosten van anticonceptie.

Voor de eisers is gratis anticonceptie een principiële zaak. De initiatiefnemers vinden dat 'het anders moet', zo vertelden zij eerder aan RTL Nieuws. Zij stellen dat nu het recht op zelfbeschikking wordt aangetast. Dat vrouwen dankzij anticonceptie 'baas in eigen buik' zijn, kunnen ze immers makkelijker deelnemen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. "Anticonceptie gaat daarom de gehele samenleving aan."

Rechtszaak
Lees ook:
Rechtszaak voor gratis anticonceptie: 'Het moet anders'

Gelijkheid

De beschikbaarheid van anticonceptie is zeker belangrijk voor de gelijkheid tussen man en vrouw, beaamt ook de Staat. Met de toegang van anticonceptiemiddelen zit het volgens de overheid echter wel goed in Nederland.

"De kosten zijn dusdanig laag, dat ze door de burger zelf kunnen worden gedragen."

Hoe zat het ook alweer? 

Anticonceptie zat jarenlang in het basispakket van zorgverzekeringen, maar werd daar in 2011 uit gehaald omdat er geen medische noodzaak voor zou bestaan. Meisjes onder de 18 jaar krijgen de pil momenteel wel vergoed uit de basisverzekering.

Een meerderheid van de Tweede Kamer zou anticonceptie graag weer in het basispakket terug willen. Het demissionaire kabinet vindt zo'n inhoudelijke wijziging echter een zaak voor het volgende kabinet.

Gemiddeld kost de anticonceptiepil 13,95 per kwartaal, becijferde de advocaat. Een spiraal, die tot vijf jaar werkzaam is, kost tussen de 49 euro en 160 euro. Mannen en vrouwen kunnen bovendien samen beslissen de kosten te dragen.

Kwestie van gelijkwaardigheid

Volgens de eisers in de zaak is het een kwestie van gelijkwaardigheid. Ze noemden het 'betreurenswaardig' dat de Staat er in 2021 in een rechtszaak op moet worden gewezen dat anticonceptie een zaak voor iedereen is.

De uitspraak is 6 oktober. 

Bron: RTL Nieuws / ANP