Ga naar de inhoud
Enorme drukte

Laboratorium kan explosieve toename testen niet aan, vakantiegangers in de problemen

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Eén van de grootste laboratoria in Nederland kan de 'explosieve groei aan testen' niet aan. Hierdoor wachten duizenden vakantiegangers nog altijd op hun testuitslag en hebben meerdere reizigers hun vlucht al gemist. Testbedrijf Lead Healthcare laat aan RTL Nieuws weten vanwege de drukte tijdelijk te stoppen met 'testen voor je reis', mensen die al een afspraak hadden gemaakt kunnen nog wel terecht voor een test.

De directeur van Lead Healthcare, David van Hartskamp, vindt het 'verschrikkelijk'. "Duizenden mensen wachten nog op hun uitslag, families staan op Schiphol te wachten en weten niet of ze mee kunnen op hun vlucht."

Drukte in laboratorium

Lead Healthcare heeft ruim honderd testlocaties in heel Nederland. Sinds je daar gratis kan testen voor je op vakantie gaat, is het 'extreem druk'. "Al die testen kunnen wij wel wegwerken, de buisjes komen op tijd aan in het lab. Maar daarna gaat het fout, zij kunnen de uitslagen niet op tijd verwerken."

Eerder beloofde Lead Healthcare dat de uitslag van vakantiegangers binnen 24 uur bekend zou zijn. Omdat ze deze belofte niet meer na kunnen komen en er honderden bezorgde mensen constant blijven bellen naar het bedrijf, stoppen ze vanaf vandaag tijdelijk met testen. "Tot nader order hebben we alle teststraten gesloten voor nieuwe tests. Iedereen die al een afspraak had geboekt, kan nog komen. Nieuwe afspraken maken wij even niet, we moeten eerst orde op zaken stellen", zegt Van Hartskamp.

Vooral bij laboratorium Saltro is de druk te hoog. Het bedrijf spreekt tegenover RTL Nieuws van een 'explosieve groei' van het aantal testen die dit weekend bij hen binnenkwamen. "Normaal ging het om 2000 testen in een weekend, dit weekend waren het er 15.000", zegt een woordvoerder.

'Hier zijn we niet op ingericht'

Dit heeft volgens Saltro te maken met verschillende coronabrandhaarden in het land in combinatie met de vakantietesten. "Hier zijn wij niet op ingericht waardoor er achterstanden zijn ontstaan."

Rutte
Lees ook:
Rutte over mislukte versoepelingen: 'Excuses voor de inschattingsfout'

Verschillende GGD-locaties, voornamelijk in het noorden van het land, zijn aangesloten bij Saltro. Zowel GGD Hollands Noorden als GGD Zaanstreek bevestigen dat er vertraging in de uitslagen is.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat er momenteel hard wordt gezocht naar oplossingen om het probleem bij Saltro te verhelpen. Onder meer door uit te zoeken of er teststromen die aanvankelijk naar Saltro zouden gaan, verlegd kunnen worden naar een ander laboratorium. "We willen zo snel als mogelijk de problemen oplossen en de afgesproken doorlooptijden behalen."

Schade wordt ingelopen

Volgens het ministerie is het probleem, naast de explosieve groei, ook ontstaan door een machine die niet op tijd gevalideerd was. De schade die hierdoor is ontstaan zal volgens de woordvoerder snel ingelopen worden en hierdoor zullen de problemen binnen enkele dagen zijn opgelost. "Niemand wil dit, we willen allemaal heel graag dat iedereen snel een testuitslag krijgt."

Op
Lees ook:
Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Op sociale media zijn veel berichten te lezen van Nederlanders die nog altijd wachten op hun uitslag. Sommigen staan bijvoorbeeld op de landsgrens van Frankrijk te wachten tot ze het land binnen mogen met een negatieve testuitslag, anderen hebben hun vlucht gemist omdat de uitslag te laat kwam.

Niet mee met vlucht

Zo stond Dalia Bamerny zaterdagmiddag met haar hele familie op Schiphol te wachten op dat éne mailtje. "Maar hij kwam niet. En de luchtvaartmaatschappij was duidelijk: als je geen uitslag hebt, mag je niet mee. Mijn zusje heeft alleen maar gehuild, het was zo erg."

Uiteindelijk kreeg Dalia 47 uur na haar test de uitslag binnen. Het vliegtuig was toen al vertrokken. "Een medewerker op Schiphol zei zaterdag dat wij de zoveelste waren die niet mochten vliegen omdat de uitslag te laat kwam. Echt heel vervelend."

Dalia
Lees ook:
Dalia miste vlucht door vertraagde uitslag vakantietest: 'We zijn 2000 euro kwijt'

Directeur Hartskamp van Lead Healthcare roept reizigers die zich nog moeten laten testen op, om vooral goed te controleren welke test er nodig is in je vakantieland. "In veel Europese landen is een antigeen-test voldoende. Deze testen hoeven niet naar een laboratorium en hiervan heb je binnen een half uur de uitslag. Als jouw vakantieland dit goedkeurt, doe dat dan in plaats van een PCR-test."