Voetbaltrauma voor het leven?

Zo'n belangrijke penalty missen dreunt jaren na: 'Durfde wekenlang niet over straat'

12 juli 2021 12:59 Aangepast: 12 juli 2021 17:46

Daar sta je dan in de EK-finale. De hele wereld kijkt mee en dan mis je de beslissende penalty. Het overkwam gisteravond drie jonge Engelse voetballers. Een voetbaltrauma dat je je leven lang kan achtervolgen, weet oud-voetballer Sonny Silooy. "Het is voor mij 25 jaar geleden dat ik mijn penalty miste, maar ik word er nog altijd mee geconfronteerd."

De Ajacied zag gisteravond hoe drie Engelse voetballers van 23, 21 en 19 jaar oud hun penalty misten. Een gigantische druk op schouders van nog drie relatief jonge spelers. "Ik heb enorm met die jongens te doen", zegt Silooy. 

Weg droom

Bij Silooy kwam de herinnering aan zijn gemiste penalty gelijk weer naar boven. Het was de Champions League-finale, 1996, Ajax tegen Juventus. Een bomvol stadion. Trainer Louis van Gaal vroeg Silooy er één te nemen. Hij weigerde, maar na nog een keer vragen liep de ervaren Silooy toch naar de stip. "Ik was helemaal niet zenuwachtig", zegt hij. "Ik was meer bezig met de vraag: waarom ben ik de sjaak? Waarom moet ik het doen?"

De keeper van Juventus stopte de bal. Einde finale, weg droom. "En het was ook nog mijn laatste wedstrijd voor Ajax." 

Bekijk ook: Engelsen zoeken troost bij elkaar

Engelsen zoeken troost bij elkaar na verlies EK: 'Heel erg teleurgesteld'

Voelt de pijn

Het voelt even als het einde van alles, maar dat is het niet, zegt Silooy: "Deze drie Engelse spelers zijn nog jong. Dat heeft een groot voordeel. Ze kunnen het nog goedmaken." 

Hoe? "Vooral door snel weer een penalty te nemen. En gelukkig is er tegenwoordig een heel team aan ondersteuning voor die jongens. Zodat ze het kunnen verwerken en verder kunnen met hun carrière."

Niemand willen praten

Dat was in zijn tijd wel anders, zegt Silooy. "Ik heb er met mijn fysiotherapeut en sportarts even over gesproken. Zij zeiden dingen als: 'kan gebeuren', 'het is jammer dat het jou gebeurt' en 'je moet je er niet voor schamen'. Maar ik wilde het er met niemand over hebben. Het heeft heel lang geduurd voordat ik er over wilde praten. Ik schaamde me ervoor.. Ik heb er ook tranen om gelaten."

Silooy was ook al 32 jaar. Zat aan het eind van zijn carrière. "Ik had drie Europese prijzen gewonnen. Ik was de aangever van de beroemde voorzet van Van Basten in 1987. Maar daar had niemand het over.  Ik werd én word nog altijd geconfronteerd met die ene penalty."

Silooy na de gemiste penalty. Silooy na de gemiste penalty.

Punt zetten

Silooy kwam er pas écht overheen toen hij een punt zette achter zijn voetbalcarrière, in 2000. Hij werd daarna trainer onder meer van de jeugd van Ajax en hij was assistent ter voorbereiding van het Europees kampioenschap onder 19. Afgelopen jaar vertrok hij naar de Emiraten om Ajax-jeugdspelers van Sharjah FC op te leiden en gaf hij veel clinics aan jonge topvoetballers.

Hij zette zijn penalty-nachtmerrie om in iets positiefs. "Mijn verhaal gaat over verantwoordelijkheid durven nemen en dat waarderen. Angst is een slechte raadgever. Iedereen maakt fouten. En, onthoud: als je hem niet neemt, kun je hem ook niet missen. Door naar die stip te lopen neem je wel die verantwoordelijkheid. En dat getuigt van moed en daadkracht."

Sportpsycholoog: 'Verdriet hebben is niet ongezond'

"Als er veel van een penalty afhangt, zoals bij een EK-finale, kun je het verdriet van een misser lang met je meedragen. Toch raad ik spelers niet meteen aan om mentale hulp te gaan zoeken. Topsport draait om presteren en tegenslagen horen daarbij. Verdriet hebben om een gemiste penalty, ook jaren later, is niet ongezond. Het is onderdeel van het leven", zegt sportpsycholoog Susannah Chernowitz.

Maar als je er helemaal door geobsedeerd raakt en daardoor niet meer kunt functioneren, is het een ander verhaal zegt Chernowitz. "Een professional kan je dan bijvoorbeeld helpen anders tegen de situatie aan te kijken. De gedachte 'door mijn gemiste penalty heb ik het voor mijn hele land en team verknald' kun je bijvoorbeeld omzetten in 'als het hele team de hele wedstrijd beter had gevoetbald, dan had ik die penalty niet hoeven nemen'. Dat klinkt een stuk minder zwaar."

Over het algemeen kunnen topsporters goed omgaan met tegenslagen. "Uit onderzoeken blijkt dat ze beter in staat zijn te relativeren en het een plek te geven. Dat is ook nodig als je op dat niveau sport."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 4,1 miljoen mensen zien Italië EK-finale winnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore