Opnieuw in lockdown

Steeds versoepelen en aanscherpen: komt er ooit een einde aan coronamaatregelen?

12 juli 2021 15:45 Aangepast: 13 oktober 2021 09:52
Feestende mensen tijdens het uitgaansleven in Amsterdam afgelopen vrijdag, toen de horecagelegenheden nog zelf mochten bepalen hoe laat ze sluiten. Beeld © ANP

Versoepelen, aanscherpen, versoepelen en weer aanscherpen. Zo gingen we het afgelopen jaar door de coronacrisis heen. Ook nu zijn versoepelingen teruggedraaid. Komen we er ooit nog vanaf, of leven we voortaan van lockdown naar lockdown?

Tijdens de coronacrisis passeerden heel wat maatregelen de revue en werden ze ook aangepast. De recentste wijziging: sinds zaterdag moeten horecagelegenheden om 12 uur dicht en festivals zonder zitplaatsen zijn verboden.

Maar er is ook goed nieuws, zeggen deskundigen. Epidemioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum Frits Rosendaal: "Ik verwacht dat we de maatregelen halverwege september kunnen loslaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groningse studenten zien massale toename besmettingen: 'Steeds krijgen wij de schuld'

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge dat we niet voor altijd op de rem hoeven te staan, omdat steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Tegelijkertijd wees hij erop dat het onzeker is hoe de epidemie zich ontwikkelt en durfden hij en premier Mark Rutte geen datum te noemen wanneer we kunnen stoppen met die maatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Risiconiveaus vanaf dinsdag omhoog, meerdere plaatsen 'zeer ernstig'

Voorlopig zal dat nog niet aan de orde zijn. Daarvoor zijn de maatregelen te vroeg versoepeld, zegt Rosendaal. Het aantal besmettingen stijgt daardoor opnieuw. En ook jongeren kunnen daar ernstig ziek van worden.

'In september geen maatregelen'

"Stel je voor: er is een besmettelijk virus. We zijn nog aan het vaccineren. Eén groep is nog niet gevaccineerd. Die sturen we naar het buitenland, waar veel virus is. En daarna zetten we ze in kleine ruimtes. Dat is wat er nu gebeurd is. Dat is heel dom."

Is een groot deel van de bevolking wel gevaccineerd, dan kun je alle maatregelen in Nederland loslaten, denkt hij. De Jonge verwacht dat 80 procent van de bevolking twee prikken heeft gehad op 13 augustus, als het vaccineren volgens schema verloopt. De laatste mensen die een prik krijgen, zijn dan vanaf half september beschermd. "Dan moeten we er vanaf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na volledige vaccinatie 2 weken wachten op groen vinkje in CoronaCheck-app

Maar wat als er een besmettelijkere variant rondgaat, zoals nu de deltavariant? Komen de maatregelen dan toch terug? Viroloog aan de Wageningen Universiteit Gorben Pijlman rekent daar niet op. "Het lijkt er niet op dat de besmettelijkere deltavariant leidt tot een ernstiger ziektebeeld. Dat verwacht ik ook niet bij andere varianten."

Varianten

De vaccins kunnen bij bepaalde varianten wel minder goed werken, zegt hij. "Maar ik geloof niet dat ze niets doen. Het kan wel zo zijn dat je een boost moet krijgen. Via een derde prik of via natuurlijke blootstelling aan een variant.  Dan krijg je misschien alleen een verkoudheidje maar ben je wel geüpdatet." 

Hebben we écht pech, dan komt er een variant die volledig ontsnapt aan de vaccins. Rosendaal: "Dan is alles terug bij af." Maar dat is niet aannemelijk, zegt hij. Bovendien: als je vaccins kunt maken, kun je ze ook veranderen. "En dan kunnen we snel weer door met vaccineren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Catalonië legt uitgaansleven aan banden, avondklok in Valencia

In gebieden waar weinig mensen zijn gevaccineerd, zullen uitbraken blijven bestaan. "Dat gebeurde een paar jaar geleden met de mazelen in de Biblebelt", zegt Pijlman. 

Acceptabel risico

Maar een vaccinatie is hen wél aangeboden, zegt Rosendaal. "Als je er bewust voor kiest te bungeejumpen met een slecht touw, houdt het op. Dan heb je gewoon pech als je ziek wordt." Ook Pijlman wijst op de eigen verantwoordelijkheid. "Dat betekent niet dat de samenleving op slot moet blijven."

Mensen zullen ook nog overlijden aan corona. Dat gebeurt ook bij de griep, zegt Rosendaal, die afgelopen jaar nauwelijks kans kreeg door de maatregelen. "Maar je moet niet doorslaan. Als een groot deel is gevaccineerd, is het risico acceptabel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keurig aan de regels gehouden, en nu thuis met corona: 'Heel zuur'

Tot dat moment, moeten we ons wel aan de maatregelen houden, zeggen Pijlman en Rosendaal. Dat betekent niet alleen de basisregels in acht nemen, maar ook handhaven in horecagelegenheden en op mensen die in quarantaine moeten. Pijlman: "Testen voor Toegang bleek zo lek als een mandje, het is goed dat dat gestopt is."

Uiteindelijk zullen we zelfs helemaal geen last meer hebben van corona, zegt Rosendaal. Maar dan moeten wereldwijd voldoende mensen gevaccineerd zijn, want dan kan het virus - inclusief elke mutatie - niet rondgaan onder genoeg mensen. En dan kan het zich niet verspreiden.

Meike (22) heeft long covid: 'De afgelopen anderhalf jaar was vreselijk'

Coronabesmettingen onder jongeren lopen flink op. En wie denkt dat het virus jonge mensen niet raakt, heeft het mis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore