Als het aan justitieminister Ferd Grapperhaus ligt, wordt het (met slechte bedoelingen) delen van iemands persoonlijke gegevens binnenkort strafbaar. Er moet een einde komen aan het zogenaamde 'doxing', zegt Grapperhaus.
Dat vertelt de minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, vandaag in de Telegraaf. Het publiceren van persoonlijke gegevens online, met als doel dat anderen deze mensen kunnen gaan lastigvallen, wordt ook wel 'doxing' genoemd.
Doxing: een duistere kant van sociale media
De dood van een 14-jarig Belgisch meisje bracht vorige maand opnieuw de duistere kant van sociale media aan het licht. In verschillende gesloten groepen op internet bleken naaktfoto's en video's te worden gedeeld, onthulde de Vlaamse omroep VRT.
In die zogeheten 'exposegroepen' worden naast beelden ook telefoonnummers en andere privégegevens gedeeld. Doxing, dus. Daarbij worden berichten gestuurd als: "Iedereen massaal spammen, deze hoertje doet moeilijk", "Iedereen spam op WhatsApp, bel haar", en "Bel en app haar kapot".
Iemand bedreigen of stalken is al strafbaar, doxing is dat nog niet en daar moet volgens Grapperhaus verandering in komen. "Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig", vertelt hij aan de krant.

Maximaal één jaar celstraf
Als het aan Grapperhaus ligt komt er maximaal één jaar gevangenisstraf voor overtreders van de nieuwe wet. Niet alleen politie en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen dan volgens de minister optreden tegen doxing, dankzij de nieuwe wet worden ook slachtoffers weerbaarder.
Zij kunnen een beroep doen op internetproviders en online platformen om gegevens te laten verwijderen.
Uitzonderingen voor journalisten
Er komen uitzonderingen op de wet, voor bijvoorbeeld journalisten en klokkenluiders. Zo kunnen zij hun werk blijven doen en misstanden en persoonlijke gegevens openbaar maken, als dat in het algemeen belang is.