Ga naar de inhoud
Coronabesmettingen

Risiconiveaus vanaf dinsdag omhoog, meerdere plaatsen 'zeer ernstig'

Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen in Nederland stijgt hard. Op de nieuwste coronakaart van Nederland, die dinsdag wordt vastgesteld, komen meerdere regio's op het hoogste alarmniveau uit. De situatie wordt er zeer ernstig.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Twee cijfers bepalen het risiconiveau in een regio: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames.

Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners. Tot eind mei stonden alle 25 veiligheidsregio's op zeer ernstig. Momenteel hebben tien regio's het laagste niveau, waakzaam, en staan de vijftien andere regio's een stapje hoger, op zorgelijk.

'Jongeren
Lees ook:
'Jongeren kun je de oplopende besmettingen niet aanrekenen'

In twee regio's is de situatie eigenlijk al zeer ernstig, schreef zorgminister Hugo de Jonge in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Tweede Kamer. Hij noemde de namen van de regio's niet, maar de enige twee regio's die op dat moment aan de voorwaarden voor 'zeer ernstig' voldeden, waren Amsterdam-Amstelland en Groningen.

Daar waren toen in een week tijd meer dan 250 op de 100.000 inwoners positief getest. De situatie is er tijdens het weekeinde alleen maar verergerd. In Amsterdam en omstreken zijn in de afgelopen zeven dagen bijna 4400 inwoners positief getest.

Hoe zit het op Europees niveau?

Ook op de Europese coronakaart verschiet Nederland komende week waarschijnlijk van kleur. Nu is het land nog overwegend oranje, met wat groene gebieden hier en daar.

Maar op de nieuwe kaart, van komende donderdag, worden Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen waarschijnlijk rood. Naar aanleiding van die kaart kunnen andere landen hun burgers afraden om naar Nederland te komen, en ze kunnen strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Omgerekend komt dat neer op 410 gevallen op elke 100.000 inwoners. De week ervoor waren er maar 47 positieve tests op elke 100.000 mensen. Groningen telde in de laatste zeven dagen 333,3 nieuwe gevallen op elke 100.000 personen.

Maar het virus verspreidt zich als een olievlek. Sinds de brief van De Jonge is de provincie Utrecht ook over de grens van zeer ernstig heen gegaan. Daar waren gisteren maar liefst 1541 positieve tests. Dat is een landelijk record: nog nooit zijn er, in welke regio dan ook, zo veel besmettingen geregistreerd in één etmaal.

Keurig
Lees ook:
Keurig aan de regels gehouden, en nu thuis met corona: 'Heel zuur'

De regio's Kennemerland, Rotterdam-Rijnmond, Hollands Midden, Gooi en Vechtstreek en Haaglanden zijn nog één of twee dagen met veel positieve tests verwijderd van 'zeer ernstig'. Dan zouden acht delen van Nederland, die nu allemaal nog op zorgelijk staan, naar het hoogste niveau verspringen.

Negen regio's stevenen af op het een na hoogste risiconiveau, ernstig. Dat zijn Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland-Zuid, Midden- en West-Brabant en Brabant-Zuidoost. Brabant-Noord komt daar misschien nog bij. De overige zeven regio's staan na dinsdag waarschijnlijk op zorgelijk, het een na laagste risiconiveau.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS