Explosieve groei

Viroloog Marion Koopmans: 'Nu echt oppassen, even geen familiefeestjes'

10 juli 2021 19:25
Marion Koopmans Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen dagen hard omhoog gegaan: vandaag werden meer dan tienduizend besmettingen gemeld. Zorgelijk, vindt viroloog en OMT-lid Marion Koopmans: "Als het zo doorgaat, kunnen we echt een flinke golf krijgen."

"Dit is hoe explosieve groei eruit ziet", zegt Koopmans tegen RTL Nieuws. "En die toename zal nog wel even doorgaan, voor we een effect zien van de nieuwe maatregelen. Die gaan vanavond pas in, dus op zijn vroegst zie je daar volgende week de gevolgen van."

Het wordt dus een spannende week, denkt de viroloog. "Er is een veel te grote toename voor de fase waar we nu inzitten. Er zijn al veel mensen gevaccineerd, maar een heel groot deel van de volwassenen is nog niet, of niet volledig beschermd. De zorg is dat deze uitbraak niet beperkt blijft tot jongeren. Je ziet nu al in bijna alle leeftijdsgroepen een toename van het aantal besmettingen."

De komende tijd moet blijken of de nieuwe maatregelen, die gisteren zijn aangekondigd, genoeg zullen zijn om de uitbraak te stoppen.

Koopmans: "Die maatregelen zijn gericht op de plekken waar nu het grootste probleem zit: de feesten, kroegen, het nachtleven. We gaan zien of dat werkt. Maar als het heel hard blijft gaan met de besmettingen, zal er misschien nog wel meer nodig zijn. Als het zo doorgaat als nu, gaan we het hier niet mee redden."

Wakker schudden

"Er is heel veel tegelijk verruimd, daarbij is niet zo goed doorgekomen dat mensen zich nog steeds aan de basismaatregelen moeten houden", denkt Koopmans. "Afstand houden, drukte mijden, thuis blijven en testen als je klachten hebt. Mensen waren blij met de versoepelingen en hielden feestjes en barbecues. Daar is ook een hele groep geïnfecteerd. Kennelijk lukt het niet om die maatregelen te handhaven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de nieuwe maatregelen die vandaag ingaan

Koopmans: "Het is belangrijk dat we ons weer wakker laten schudden. Het is zaak dat mensen echt oppassen, om te zorgen dat de uitbraak niet overslaat naar andere leeftijdsgroepen. Ik denk dat het verstandig is om alleen in kleine groepen samen te komen, en ook daar afstand te houden. En ga niet nu een familiefeestje houden, met alle leeftijden door elkaar, maar help mee om het aantal besmettingen omlaag te krijgen."

Bekijk ook: Rutte over maatregelen: 'Niet leuk, wel noodzakelijk'

Het kabinet trapt flink op de rem, nu het aantal coronabesmettingen hard oploopt.
Miniatuurvoorbeeld
Volg het laatste nieuws in ons liveblog:

Tienduizenden afspraken toegangstesten afgezegd na persconferentie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore