Aangescherpte regels

Maatregelen klap voor evenementen: deze festivals gaan (niet) door

10 juli 2021 14:57 Aangepast: 10 juli 2021 14:58
De Tilburgse kermis in 2020. Beeld © Robin Utrecht

Op de coronapersconferentie van gisteravond was er slecht nieuws voor organisatoren van evenementen. Met de aangescherpte regels kunnen veel festivals niet doorgaan. Hieronder lees je de besluiten van de grotere festivals.

Eerst nog even de regels, die gisteren bekendgemaakt zijn, voor evenementen, culturele locaties en sportwedstrijden:

  • Bezoekers hebben een vaste zitplaats.
  • Bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Met een coronatoegangsbewijs kunnen meer bezoekers naar binnen.
  • Een test voor een coronatoegangsbewijs is 24 uur geldig. Dit geldt vanaf dinsdag 13 juli.
  • Een evenement duurt niet langer dan 24 uur.

De maatregelen gelden tot en met 13 augustus. Maar ook festivals die na afloop van de maatregelen worden gehouden hebben er last van. Voorbereidingen zijn in volle gang en artiesten, leveranciers en personeel houden er rekening mee. Sommige festivals kunnen pas later melden wat ze gaan doen. 

Tilburgse kermis

Waar: Tilburg

Wanneer: 16 juli tot en met 25 juli

Wat gaan ze doen? "De kermis die gepland was zou iets groter zijn dan andere jaren. We gaan sowieso niet door in de normale vorm", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "De opzet verandert iets: de geplande bierhal komt er bijvoorbeeld niet. Dat had wel gekund als testen voor toegang mogelijk was geweest."

 

Dance Valley zegt dat de regels niet op het festival van toepassing zijn. Dance Valley zegt dat de regels niet op het festival van toepassing zijn.

Dance Valley

Waar: Spaarnwoude

Wanneer: 14 augustus

Wat gaan ze doen? "De nieuwe regels zijn niet op ons van toepassing", staat te lezen op de website van Dance Valley. "De regels gelden tot 13 augustus en gelden dus niet voor Dance Valley op 14 augustus. We gaan er vanuit dat de maatregelen effect hebben en we je dus met open armen kunnen ontvangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de nieuwe maatregelen die vandaag ingaan

Lowlands

Waar: Biddinghuizen

Wanneer: 20 augustus tot 22 augustus

Wat gaan ze doen? Lowlands wordt ruim na afloop van de maatregelen gehouden, maar ze hebben wel last van de nieuwe maatregelen. "We kunnen niet iedereen nog weken aan het lijntje houden. Artiesten houden hun agenda vrij om naar Lowlands te komen, leveranciers houden personeel en materialen beschikbaar en bezoekers willen ook weten waar ze aan toe zijn."

Het festival zegt met meer informatie te komen, zodra er meer bekend is. Kaartkopers krijgen dan een mail.

 

Down The Rabbit Hole

Waar: Biddinghuizen

Wanneer: 27 tot en met 29 augustus

Wat gaan ze doen? Down the Rabit Hole heeft op de website dezelfde boodschap als 'grote broer' Lowlands. Het festival wordt een week later gehouden.

 

De Parade

Waar: Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam

Wanneer: verschillende data tussen 18 juni en 26 september

Wat gaan ze doen? De Parade kan gewoon doorgaan. "Wij zijn geen meerdaags evenement", zegt een woordvoerder. "We zijn verzameld over 17 dagen, maar bezoekers gaan naar huis. We zijn dus eigenlijk 17 evenementen van één dag."

 

Publiek is niet welkom bij het Skûtsjesilen. Publiek is niet welkom bij het Skûtsjesilen.

Kampioenschap Skûtsjesilen

Waar: verschillende plaatsen in Friesland

Wanneer: 26 juli tot en met 6 augustus

Wat gaan ze doen? Organisator SKS zegt dat het 'onder de huidige omstandigheden niet verantwoord is om publiek toe te laten bij de wedstrijden op de wal en het water.' Geen publiek dus. De wedstrijden zijn wel elke dag te zien bij Omrop Fryslân.

 

Noorderzon

Waar: Groningen

Wanneer: 12 augustus tot 22 augustus

Wat gaan ze doen? "Wij bekijken de komende dagen wat dit precies voor ons evenement Noorderzon in augustus betekent", schrijft het festival op de website.

 

Grasnapolsky

Waar: Scheemda (Groningen)

Wanneer: 30 juli tot en met 1 augustus

Wat gaan ze doen? Het festival weet nog niet wat er gaat gebeuren. "Naar aanleiding van de persconferentie die vanavond werd gegeven, gaan we ons beraden. We komen snel bij jullie terug", staat op de site.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden afspraken toegangstesten afgezegd na persconferentie

Wonderfeel

Waar: 's-Graveland

Wanneer: 16 juli tot en met 18 juli

Wat gaan ze doen? Het festival gaat door, staat op de website. "De nieuwe maatregelen betekenen dat we weliswaar enkele aanpassingen moeten doen, maar dat Wonderfeel wel door kan gaan." Iedereen die het festivalterrein op wil, moet een coronatoegangsbewijs tonen.

Wonderfeel zegt tegen RTL Nieuws dat het eigenlijk een 'meerdaags, eendaags festival is'. Dit jaar is het opgesplitst in verschillende groepen. Met twee groepen van 850 tickets per dag. Er is wel de mogelijkheid dat een bezoeker kaartjes voor meerdere dagen koopt.

 

Het Valkhofpark in Nijmegen. Het Valkhofpark in Nijmegen.

Valkhof festival

Waar: Nijmegen

Wanneer: 17 juli tot en met 23 juli

Wat gaan ze doen? Het festival gaat door. Volgens de website verandert voorlopig niets voor kaarthouders. "Ook het programma blijft behouden en alle optredens in Doornroosje, Stevenskerk en Extrapool blijven zoals gepland met 1,5 meter en zonder CoronaCheck; in Openluchttheater de Goffert mét CoronaCheck."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore