730 hectare bos verwoest

Leersum wil hulp van Rijk vanwege schade door valwind

10 juli 2021 11:21
De schade was enorm in het bos bij Leersum. Beeld © ANP

De schade na de valwind in Leersum, Valkenheide en een deel van Maarsbergen is zo groot, dat de Rijksoverheid moet bijspringen. Die oproep doen de provincie Utrecht en de gemeente Utrechtse Heuvelrug in een brief aan premier Rutte.

Door het noodweer raakten onder meer woningen onbewoonbaar en werd zo'n 730 hectare bos verwoest. De schade is te groot voor de gemeente, terreinbeheerders en landeigenaren alleen, schrijft de gemeente Utrechtse Heuvelrug op de website

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Puinruimen na schade door extreme wind in Leersum: 'Kan maanden duren'

De enorme schade na het noodweer is goed te zien in deze video: 

"In ongeveer 30 seconden was het voorbij. Mensen gingen verbouwereerd de straat op en zagen de enorme ravage", staat in de brief. "Als luciferhoutjes waren duizenden bomen omgevallen, afgebroken, uit de grond gerukt."

Uitnodiging voor kabinet

Burgemeester Frits Naafs nodigt het kabinet uit zelf te komen kijken naar wat de valwind heeft veroorzaakt. Benieuwd wat een valwind is? Reinier van den Berg van Buienradar legt het in deze video uit: 

Reinier van den Berg van Buienradar weet het zeker: valwinden zijn de oorzaak van de enorme schade die in Leersum werd aangericht.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore