Ga naar de inhoud
Informatie uit crimineel milieu

'Taghi had tientallen miljoenen over voor ontsnapping uit EBI'

Zwaarbewapende agenten bij de EBI in Vught. Beeld © ANP

Topcrimineel Ridouan Taghi zou al voor zijn arrestatie bezig zijn geweest met een eventuele ontsnapping. Dat blijkt uit een rapport van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Taghi zou door een zwaarbewapend commando bevrijd moeten worden uit de EBI in Vught.

Het gaat om een RSJ-rapport uit april, waar De Telegraaf als eerste over berichtte. Het is een uitspraak naar aanleiding van het beroep dat advocaten van Taghi aanspanden tegen een verlenging van zijn verblijf in de EBI.

Vermoedelijke
Lees ook:
Vermoedelijke schutter Peter R. heeft mogelijk connectie met Taghi

In het rapport is informatie van het Team Criminele Inlichtingen opgenomen. Daaruit blijkt dat 'in het criminele milieu wordt gezegd dat klager (Taghi, red.) een eigen commandogroep heeft die de beschikking heeft over zware vuurwapens'.

Voor zijn aanhouding in Dubai in 2019 zou Taghi al veel geld hebben betaald om hem te bevrijden, als hij vast zou komen te zitten. In het rapport staat: "Er zou worden gezocht naar een bemiddelaar die hiervoor enkele tientallen miljoenen euro's zal krijgen. Tot slot komt naar voren dat een neef van klager mensen benadert om klager te bevrijden."

Ontsnapping onwaarschijnlijk

Volgens verslaggever Eelco Hiltermann, die het proces tegen Taghi volgt, is het 'erg onwaarschijnlijk' dat een ontsnapping uit de EBI zou slagen. "Het is een gevangenis in een gevangenis en beveiliging is daar heel zwaar."

Taghi staat terecht in het Marengoproces. Met 17 verdachten, zes moorden en vier moordpogingen is het een megaproces. Dit is waar het allemaal om draait:

Dit moet je weten over de zaak-Taghi

05:11
Verslaggever Eelco Hiltermann legt uit waar het Marengoproces over gaat.