Ga naar de inhoud
Ank Bijleveld

Hoe de 'moeder van het CDA' haar partij probeert te redden

Ank Bijleveld Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vandaag is er bij het CDA een vergadering van de verenigingsraad en het bestuur. Daar wordt ook het rapport gepresenteerd over de teleurstellende verkiezingscampagne en alles wat er daarna gebeurde. De rol van CDA-oudgediende Ank Bijleveld om de gelederen gesloten te houden, is cruciaal, schrijft politiek commentator Frits Wester.

Een dramatisch verlopen lijsttrekkersverkiezing, een historische verkiezingsnederlaag en het vertrek van de geprezen en verguisde Pieter Omtzigt: het CDA ligt duidelijk in de kreukels en probeert als aangeslagen bokser weer op te krabbelen uit de hoek. 

 

Koortsachtige
Lees meer
Koortsachtige overleggen binnen CDA na vertrek Omtzigt: 'Gebeurtenis doet pijn'

Grote interne invloed

Vandaag probeert de partij daarmee een begin te maken tijdens een vergadering van de verenigingsraad en het bestuur. Tijdens die vergadering presenteert de commissie-Spies ook haar rapport over de teleurstellende verkiezingscampagne en alles wat er daarna binnen de partij gebeurde.

Steeds opvallender werd de afgelopen maanden de rol van de CDA-minister van Defensie Ank Bijleveld. Formeel is zij alleen minister, maar intern is haar invloed in de partij veel groter. Zoals partijleider Wopke Hoekstra zich onlangs liet ontvallen: "De partijtop dat ben ik, de interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en Ank Bijleveld." Ank Bijleveld zegt zelf desgevraagd over die rol: "Er is een dringend beroep op mij gedaan om deze rol te vervullen. Het past ook wel bij mij, ik ken de partij tot in haar haarvaten, ben acceptabel en voor niemand een bedreiging."

Bekijk ook: blunder op blunder: dit was het rampjaar van het CDA

01:31
Hugo de Jonge die maar net de lijsttrekkersverkiezingen won en vervolgens coronaminister werd, Wopke Hoekstra die ging schaatsen terwijl het hele land in lockdown zat en Pieter Omtzigt die werd gepasseerd. Het was geen makkelijk jaar voor het CDA.

'Ik houd van het CDA'

Dat Ank Bijleveld de partij goed kent, misschien wel het best van de huidige generatie bestuurders binnen het CDA, is onmiskenbaar. De nu 59-jarige was actief in de jongerenorganisatie CDJA,  jong gemeenteraadslid in Enschede, vanaf 1989 Tweede Kamerlid, burgemeester, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Commissaris van de Koning en sinds 2017 minister van Defensie. Bijleveld was ook degene die de laatste maanden veelvuldig in contact stond met de ziek thuiszittende Pieter Omtzigt: "Dat was ook niet zo gek, ik ken Pieter al zo lang."

Bijleveld: "Ik houd van het CDA, van de club en zijn leden. Zeker nu we het lastig hebben, wil ik er ook als een soort vrijwilliger zijn. Mensen nabellen die hun lidmaatschap hebben opgezegd, zoom-bijeenkomsten met leden die vragen hebben, bijvoorbeeld over Pieter Omtzigt en zijn notitie en opstappen. Het liefste zou ik iedereen persoonlijk in de ogen kijken bij een kop koffie of een biertje, maar het kon vanwege corona even niet anders. We moeten iets met al die begrijpelijke emoties en vragen. De leden willen zo graag weer stabiliteit en rust in de club en vooral terug naar de inhoud. Mensen zijn geraakt, dat proef je heel duidelijk. Vaak gaat het in dit soort processen om ego's, nou daar ben ik helemaal niet van. Liever met twee benen op de grond, een beetje het olievrouwtje."

Maurice
Lees meer
Maurice de Hond peilt CDA op een dieptepunt: 8 zetels

Hoop dat het goedkomt

Op de vraag of het weer goedkomt, volgt even een pauze, daarna:  "Dat denk ik wel, weet je, die hoop is er echt breed in de partij. Kijken of we daar vandaag een begin mee kunnen maken, maar het zal nog wel een heel proces worden waar we doorheen moeten”. 

En weer regeren en zelf weer terug in het volgende kabinet? "Je weet nooit hoe het allemaal loopt. Als het even kan, ja, graag weer regeren en ik zou ook heel graag weer minister van Defensie worden. Veel van wat ik in gang heb gezet, strekt zich uit over de langere termijn en ik zou daar graag nog een bijdrage aan willen leveren. Maar we zien wel, het gaat niet om mij, nu eerst de partij."

Vernietigende
Lees meer
Vernietigende nota van Pieter Omtzigt legt bom onder CDA