Nachtclubs dicht

Dit zijn de nieuwe maatregelen die vandaag ingaan

09 juli 2021 19:19 Aangepast: 10 juli 2021 06:55
Het nachtleven wordt voorlopig weer stilgelegd. Beeld © ANP

Het nachtleven gaat weer op slot en er komt een einde aan testen voor toegang in de horeca. Het demissionair kabinet heeft zojuist nieuwe maatregelen aangekondigd die vanaf 06.00 uur ingaan, tot ten minste 13 augustus. We hebben de maatregelen op een rij gezet.

Horeca en nachtclubs

  • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 06.00 uur 's ochtends. Dat betekent dus dat discotheken en nachtclubs om middernacht hun deuren moeten sluiten.
  • Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
  • Horecazaken mogen openblijven, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter van elkaar zit.
  • Testen voor toegang gaat voor de horeca op pauze. Dat betekent dat er geen uitzondering meer is op de anderhalvemeterregel. 
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaat Nederland 'op rood', en mogen we dan nog op vakantie? 5 vragen

Evenementen en sportwedstrijden

  • Bij evenementen, culturele locaties, professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten is publiek toegestaan, mits iedereen een vaste zitplek heeft en anderhalve meter afstand houdt.
  • Extra publiek is mogelijk, als er gebruik wordt gemaakt van Testen voor Toegang. Dan mag maximaal twee derde van de capaciteit worden gebruikt. 
  • Vanaf dinsdag 13 juli is een toegangstest nog maar 24 uur geldig. Eerder was dit 40 uur.
  • Evenementen mogen maximaal 24 uur duren. 

Doorstroomlocaties

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Hiervoor geldt dat er 1 bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen mag worden. 

Reizen naar het buitenland is en blijft volgens het kabinet een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen.

De nieuwe maatregelen gelden tot tenminste 13 augustus. Het kabinet neemt dan een nieuw besluit over de maatregelen. 

Bekijk ook: zo werkt de coronapas

Hoe gaat dat werken, wat kan wel, wat niet? We zetten alle belangrijke informatie over de coronapas in deze video voor je op een rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore