'Bittere pil'

Festivalbranche: nieuwe maatregelen kunnen nekslag zijn

09 juli 2021 13:39 Aangepast: 09 juli 2021 16:32
Een testfestival in Biddinghuizen (archieffoto). Beeld © ANP

Als het kabinet besluit om vanwege de stijgende coronacijfers alle meerdaagse festivals af te blazen in de komende maanden, kan dat de nekslag zijn voor veel organisatoren. "Het zou een bittere pil zijn, en dat is dan wel het understatement van het jaar."

Daarvoor waarschuwt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Hij hoopt dat het kabinet vanavond eerst een waarschuwing geeft voordat er mogelijk een streep gaat door het hele seizoen.

Strengere maatregelen

Zojuist werd bekend dat het demissionair kabinet vanavond in een persconferentie bekend zal maken dat er toch weer scherpere maatregelen komen, om grip te houden op het aantal coronabesmettingen. De horeca moet vanaf vanavond weer om middernacht dicht en er komen strenge regels voor meerdaagse evenementen.

Ook wil het kabinet dat er een einde komt aan het testen voor toegang in de horeca, discotheken en bij festivals. Op die plekken gaat dan weer de anderhalve meter gelden. 

Maximaal bezoekersaantal

Daarnaast wordt gedacht aan het beperken van het maximaal aantal bezoekers: bij evenementen buiten wordt nu gedacht dat er maximaal 1000 mensen aanwezig mogen zijn, voor binnen zou het maximumaantal van 500 op tafel liggen.

"Wij hopen toch echt van harte dat het niet gaat gebeuren", zegt Schans. "Wij hopen dat er eerst nog een waarschuwingsmoment zal zijn en dat het kabinet zal zeggen: 'jongens, neem jullie verantwoordelijkheid, ga professioneel om met het testen en laat niet zomaar iedereen toe'."

Harder dan verwacht

Schans gaat ervan uit dat het kabinet rekening heeft gehouden met een toename van het aantal besmettingen als alle deuren weer open zouden gaan. "Het gaat misschien alleen harder dan ze verwacht hadden", zegt hij.

Nekslag

Schans wijst erop dat vooral jongeren nu besmet raken. "Het hele beleid is erop gericht om de zwakken in de maatschappij te beschermen en die zijn beschermd. We moeten oppassen dat we niet al te rigoureus ingrijpen."

Volgens Schans zou de schade voor veel festivals in het geval van afgelasting enorm ingrijpend kunnen zijn. "Veel organisatoren hebben al enorm ingeteerd en dit zou weleens de nekslag kunnen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festivalorganisator ID&T spant kort geding tegen overheid aan om maatregelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore