Tot 35 maanden cel

Rechtbank noemt motorclub Bandidos criminele organisatie, celstraffen en boetes voor leden

09 juli 2021 14:21 Aangepast: 09 juli 2021 15:14
Archieffoto van clubleden van Bandidos. Beeld © ANP

Motorclub Bandidos was een criminele organisatie. Dat oordeelde de rechtbank in Maastricht. Volgens de rechter had de motorclub als oogmerk het bedreigen van anderen en plegen van geweld, met name tegen de concurrent Hells Angels.

De Limburgse rechtbank veroordeelde vandaag twaalf leden van de Limburgse Bandidos wegens lidmaatschap van deze criminele organisatie. 

25 verdachten

De rechtbank sprak vandaag zijn oordeel uit over de verdenkingen tegen de 25 verdachten in de megazaak rond de voormalige motorclub Bandidos in Limburg. Ze zijn veroordeeld voor een aantal uiteenlopende strafbare feiten. Het gaat dan om openlijke geweldpleging, mishandeling, witwassen, drugsteelt en -handel, wapenbezit, en (poging tot) afpersing.

De zwaarste straf gaat naar voormalig vicepresident Marco H. van de club, onder meer wegens poging tot doodslag, witwassen en openlijke geweldpleging. Voormalig president en oprichter Harrie R. moet 14 maanden de cel in, onder meer wegens openlijke geweldpleging.

Harrie R., voormalig voorman van motorclub Bandidos in Limburg, bij zijn aanhouding. Harrie R., voormalig voorman van motorclub Bandidos in Limburg, bij zijn aanhouding.

Daarnaast zijn enkele verdachten vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Ook moet een aantal voormalige Bandidos vele tonnen terugbetalen die ze uit hun criminele activiteiten hebben verkregen.

De rechtbank houdt rekening met de lange duur van het onderzoek, het is namelijk zes jaar geleden dat de verdachten zijn opgepakt tijdens een grote politieactie. Als dat niet zo was geweest, waren de straffen een derde hoger uitgevallen.

'Bandidos is een criminele organisatie'

De rechtbank noemt Bandidos een criminele organisaties. De reden hiervoor is het bedreigen en plegen van geweld tegen de Hells Angels, niet de strafbare feiten die de clubleden pleegden. Die dingen gebeurden volgens de rechtbank namelijk niet in clubverband.

De rechtbank spreekt van een territoriumdrift bij het Bandidos-chapter Sittard. "Het wilde de enige motorclub in de omgeving of zelfs van Nederland worden", volgens de rechtbank. "Alles was erop gericht de baas te zijn en dat doel werd uitgedragen met intimidatie en geweld."

Hoe staat het met het verbieden van motorbendes?

Hells Angels: verboden door de rechtbank. Behandeling van hoger beroep tegen die uitspraak volgt in mei.

Bandidos: helemaal verboden door de rechtbank, daarna deels teruggedraaid door het gerechtshof. De Nederlandse afdeling van motorclub Bandidos blijft verboden, maar de lokale chapters mogen blijven bestaan.

Satudarah: helemaal verboden door de rechtbank. Ook het hoger beroep van de motorclub veranderde daar niets aan.

No Surrender: verboden door de rechtbank.

Catervarius: verboden door de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na Hells Angels en Bandidos nu ook No Surrender verboden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore