Besluit over hechtenis

Verdachten aanslag Peter R. de Vries vandaag voorgeleid

09 juli 2021 05:36 Aangepast: 09 juli 2021 08:25
Een bloemenzee op de plek waar De Vries werd neergeschoten. Beeld © ANP

De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries worden vandaag voorgeleid. De rechter-commissaris bepaalt dan of de hechtenis langer gaat duren. Die kan met twee weken verlengd worden. Het is niet bekend hoe laat de voorgeleiding is.

De verdachten zijn Kamil E., een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. G. is de vermoedelijke schutter, E. zou de chauffeur zijn geweest. Het duo zit in volledige beperkingen, dat houdt in dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Door die beperkingen kan er nog niet meer informatie met de buitenwereld worden gedeeld.

Voorgeleiden

Een arrestant mag door de politie maximaal drie dagen worden vastgehouden. Daarna moet hij worden voorgeleid. De officier van justitie kan dan om verlenging van de bewaring vragen. De rechter-commissaris kan de hechtenis met maximaal twee weken verlengen. Na die veertien dagen kan bij zware verdenkingen een voorgeleiding volgen voor de raadkamer van de rechtbank. Die toetst en kan het voorarrest vervolgens met maximaal negentig dagen verlengen.

Wat er daarna kan gebeuren is te zien in deze video, waarin wordt uitgelegd hoe het strafrecht in Nederland werkt:

Cassatie, seponeren, requisitoir, deze termen komen vaak voorbij als een strafzaak in het nieuws is, maar wat betekenen ze nou precies?

Over de twee verdachten kwam de afgelopen dagen langzaam maar zeker steeds meer informatie naar buiten. Volgens onder meer de Volkskrant is Kamil E. een Poolse klusjesman die sinds enkele maanden in het Gelderse Maurik woonde, samen met zijn hoogzwangere vrouw en twee kinderen. 

E. zou in het verleden vaker met de politie in aanraking zijn gekomen en zou vorige week nog zijn aangehouden op verdenking van een bedreiging. Ook zou hij volgens een Poolse tv-zender in zijn eigen land gezocht worden wegens betrokkenheid bij berovingen en diefstallen. 

Delano G. 

Delano G. is een aspirant-rapper uit Rotterdam, die opgroeide in de buurt van Tiel. Hij deed onder meer mee aan het tv-programma 'So you think you can dance' en richtte een eigen muzieklabel op. Ook hij kwam eerder regelmatig in aanraking met justitie. 

Volgens De Telegraaf zou G. bovendien een volle neef zijn van de veroordeelde Jaouad W., een kopstuk in de organisatie van Ridouan Taghi. Die is hoofdverdachte in het Marengo-proces, waarin De Vries diende als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schutters steeds jonger? 'Geld is belangrijker dan geweten'

De Vries (64) werd dinsdagavond na een optreden in RTL Boulevard neergeschoten in de buurt van het Leidseplein en ligt nog altijd met zware verwondingen in het ziekenhuis. Hij vecht daar voor zijn leven.

Verklaring familie

Zoon Royce de Vries schreef woensdag namens de familie op Twitter dat "de grootste nachtmerrie" werkelijkheid was geworden. "Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden."

In RTL Boulevard werd gisteren een verklaring voorgelezen van de familie van De Vries. Daarin stond: "De situatie van Peter is op dit moment ongewijzigd. Veel blijft onzeker. Er zal tijd overheen gaan voordat er meer duidelijkheid komt. Wij zijn blij met de goede zorg die hij krijgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom het maar niet lukt om de georganiseerde misdaad te bestrijden

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore