Ga naar de inhoud
Geen uitstel

Kamer wil toch nu al een verbod op lachgas: 'Schadelijke troep'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een motie om een landelijk verbod op lachgas tóch nu al in te voeren, kon vannacht op brede steun rekenen van een meerderheid in de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet stelde het verbod in het voorjaar nog uit, maar de Kamer wil niet langer wachten.

Volgens het kabinet zou handhaving van het verbod op lachgas, evenals zogeheten designer drugs, extra druk opleveren voor met name de politie. Er zou meer geld nodig zijn en dat wilde het demissionair kabinet niet meer uittrekken, zo schreven justitieminister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) begin april in een Kamerbrief. 

Opiumwet

Aanvankelijk zou naar verwachting nog tot het voorjaar van 2022 moeten worden gewacht tot lachgas en designer drugs zouden worden ondergebracht onder de Opiumwet, waarmee de middelen verboden zouden worden. 

Een wetsvoorstel hiervoor ligt al klaar maar er is dus nog geen geld beschikbaar om het verbod te kunnen uitvoeren en handhaven. De Kamer wil nu dat er alsnog geld wordt uitgetrokken. Zodra dat is geregeld, kan het wetsvoorstel wat de Kamer betreft nog voor 1 september naar de Raad van State voor advies. Daarna kan de Tweede Kamer het voorstel meteen in behandeling nemen.

Lachgas
Lees ook:
Lachgas verslavender dan gedacht: 'Het is geen onschuldig middel'

Volgens de Kamer is er haast geboden bij het invoeren van een verbod. "Als je weet dat ieder weekend de kinderen bij de huisartsenpost naar binnen lopen nadat ze lachgas hebben gebruikt, dringt pas echt door wat een schadelijke troep dat lachgas is", zegt Mirjam Bikker van ChristenUnie, de partij die de motie samen met het CDA indiende. 

Gezondheidsschade

"Ouders, artsen en burgemeesters pleiten allemaal voor een verbod om nog meer gezondheidsschade en nog meer overlast te voorkomen", vervolgt Bikker. "Het feit dat dit kabinet demissionair is, mag geen reden zijn om daar nu niet mee door te pakken."

Omdat een landelijk verbod op zich liet wachten, besloten verschillende gemeenten het gebruik van lachgas zelf al te verbieden. In Rotterdam wordt het verbod bijvoorbeeld al gehandhaafd door de politie vanwege de vele overlast dat het gebruik zou opleveren in de stad.

Ex-lachgaskoning
Lees ook:
Ex-lachgaskoning Deniz zag zijn eigen personeel in een rolstoel belanden
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.