Na 21 jaar trouwe dienst

Wachtcommandant prinses Beatrix vrijgesproken van slapen tijdens dienst

08 juli 2021 19:26 Aangepast: 08 juli 2021 19:28
Kasteel Drakensteyn. Beeld © ANP

Een ontslagen wachtcommandant is vrijgesproken van slapen terwijl hij de wacht hield bij Drakensteyn, de woning van prinses Beatrix in Lage Vuursche. Ook sprak de militaire politierechter in Arnhem de 43-jarige man uit Vleuten vrij van 'niet opletten' tijdens zijn wachtdienst.

De aanklager had 24 uur werkstraf geëist. Een collega had de man eind oktober in de wachtruimte zien liggen op een bank met zijn ogen dicht, zijn steekwerende vest naast zich en het licht uit. Ook hoorde zij hem naar eigen zeggen snurken.

Geruchten over slapen

Volgens de aanklager waren er veel andere getuigen die zeggen dat de wacht vaker sliep. Ook zou 'al langer het gerucht gaat dat ze bij dat team slapen tijdens de wacht'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bewakingsbeelden uitgelekt van ongeluk bij kasteel Beatrix'

De politierechter vindt dat er veel te weinig onderzoek is gedaan naar de zaak voor zo’n zware tenlastelegging. "Niet bewezen is dat u sliep", zei de rechter. "Dat u al langer of vaker zou slapen is een gerucht dat rondging, maar dat gerucht is niet met onderzoek concreet gemaakt."

Gevaar voor de bewoonster

Daarnaast is er al helemaal geen onderzoek gedaan 'of er concreet gevaar is geweest voor de bewoonster', zei de rechter. Voor de beschuldiging van het niet opletten ontbreekt volgens de rechter ook het bewijs.

De ex-militair is in december geschorst en kreeg in maart direct strafontslag. Dat is vergelijkbaar met ontslag op staande voet voor gewone werknemers. Maar de ex-militair vindt dat hij – als hij al fouten heeft gemaakt – geen kans kreeg om die te herstellen. Dat viel hem na 21 jaar trouwe dienst met goede beoordelingen zwaar, zei hij. Daarom heeft hij zijn ontslag aangevochten. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore