RIVM meldt 5475 besmettingen

Aantal positieve coronatests in anderhalve week vertienvoudigd

08 juli 2021 15:19 Aangepast: 08 juli 2021 15:32
Zorgpersoneel neemt coronatesten af in Volendam. Beeld © ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen schoot vandaag omhoog met 5475, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. Op 27 juni, anderhalve week geleden, werden er nog 504 besmettingen gemeld. De coronacijfers zijn dus vertienvoudigd.

Het afgelopen etmaal zijn er 5475 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 15 mei.

Gemiddeld 2308 besmettingen per dag

Vorige week donderdag werden er nog 826 besmettingen gemeld, dat zijn er 4649 minder dan vandaag. De stijging zet dus door en neemt zelfs toe. 

In de afgelopen week registreerde het RIVM 16.153 positieve testen, dat zijn gemiddeld 2308 besmettingen per dag. Vorige week was het gemiddelde nog 612 besmettingen per dag.

Ook gisteren werd een grote stijging van het aantal coronabesmettingen gemeld: bij het RIVM werden 3688 positieve coronatests gemeld. Dat is veel meer dan de afgelopen dagen.

De meeste positieve tests komen van de jongeren, zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het is volgens hem niet aannemelijk dat ze zullen leiden tot nieuwe ziekenhuisopnames. Volgens de minister zijn veel besmettingen terug te leiden tot horeca, bijvoorbeeld in steden als Amsterdam, Groningen en Enschede.

De Jonge heeft daarom het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd. Hij wil weten hoe deze cijfers geduid kunnen worden. Het OMT komt vanavond samen. 

Deltavariant

Sinds eind juni nemen de coronabesmettingen in rap tempo toe. Dat heeft mogelijk te maken met de oprukkende deltavariant van het coronavirus. Bovendien laten meer mensen die discotheken en nachtclubs willen bezoeken zich testen. Daardoor komen meer besmettingen aan het licht. Ook liepen vakantie vierende jongeren het virus op in landen als Spanje en Portugal en namen het mee terug naar Nederland.

Moeten we ons zorgen maken om de deltavariant? Viroloog Marion Koopmans beantwoordt in de onderstaande video vier vragen.

De deltavariant van het coronavirus wordt steeds dominanter in Nederland. Zijn onze vaccins er wel tegen opgewassen? En brengt de deltavariant meer risico's met zich mee?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore