'Handlanger van Taghi'

Vuurgevaarlijke crimineel Gerel P. in Brazilië opgepakt

08 juli 2021 10:36 Aangepast: 08 juli 2021 11:04
De in Brazilië opgepakte Gerel P.

In Brazilië is gisteren de voortvluchtige Nederlandse crimineel Gerel P. (38) aangehouden. Dat heeft de Landelijke Eenheid van de politie bevestigd. 

"Er moet nog een officiële bevestiging komen, maar we gaan ervan uit dat het om P. gaat", laat een woordvoerder weten.

Wachten op uitlevering

Volgens de Braziliaanse krant Globo wacht P. in de gevangenis in Rio op zijn uitlevering aan Nederland. Het is nog niet duidelijk wanneer dat kan gebeuren. "Dat hangt mede af van de medewerking van P.", laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

Braziliaanse en Surinaamse media schrijven dat P. is opgepakt in een appartement in Barra da Tijuca, een voorstad van Rio de Janeiro. Bij de aanhouding heeft de Nederlandse politie samengewerkt met de Braziliaanse.

Vuurwapengevaarlijk

P. geldt als vuurwapengevaarlijk en werd internationaal gezocht voor poging tot moord en internationale drugshandel. De politie loofde een beloning van 30.000 euro uit voor de gouden tip over zijn verblijfplaats. P. wist in 2017 uit een gevangenis in Suriname te ontsnappen en hield zich sindsdien schuil voor politie en justitie.

Eind januari van dit jaar werd P. in Nederland bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel voor een dubbele moordpoging bij Noordeloos in 2016. De twee slachtoffers overleefden ternauwernood. Ook wordt P. verdacht van de liquidatie van spyshopmedewerker Ronald Bakker. Die werd in 2015 bij zijn woning in Huizen doodgeschoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Pauze in het Marengoproces, dit moet je weten

Uitvoerder voor Taghi

Justitie vermoedt dat hij toen als uitvoerder werkte voor de vermeende topcriminelen Ridouan Taghi en Saïd R. Die staan momenteel terecht in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. R. zit sinds zijn arrestatie in begin vorig jaar vast in Colombia in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland. Hij heeft daar tot nu toe bezwaar tegen gemaakt, maar het Openbaar Ministerie verwacht dat hij 'op korte termijn' deze kant op kan komen. Gerel P. is geen verdachte in Marengo.

Na de moordpoging in Noordeloos wist P. naar Suriname weg te komen. Daar werd hij in maart 2017 aangehouden en zou hij worden uitgeleverd. Maar na twee weken ontsnapte hij nadat hij een bewaker had bedreigd met een wapen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore