Ga naar de inhoud
Onvrede cao-afspraak

Vandaag eerste landelijke staking kinderopvang in twintig jaar

Vorige week werd er al op lokaal niveau gestaakt, onder meer in Amsterdam. Beeld © ANP

Bij 538 kinderopvanglocaties verspreid over het land wordt vandaag gestaakt. Medewerkers leggen de hele dag het werk neer omdat werkgeverskoepels geen goede cao-afspraken willen maken om op korte termijn iets te doen tegen de hoge werkdruk, zegt FNV.

Volgens de vakbond is het de eerste landelijke staking in meer dan twintig jaar in deze sector. Ook gaan medewerkers van onder andere de dagopvang en buitenschoolse opvang vandaag demonstreren in Nieuwegein. FNV verwacht een opkomst van zeker 2500 medewerkers uit heel het land. De bijeenkomst begint om 10.30 uur en duurt tot 12.30 uur.

Regionale staking

Vorige week donderdag trapten ruim 500 medewerkers uit Noord-Holland en het zuiden van Flevoland af met een eerste regionale staking.

Betaalbare
Lees ook:
Betaalbare kinderopvang? 'Het is goed voor het empathisch vermogen'

De brancheverenigingen voor de kinderopvang (Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang) hebben onlangs een akkoord bereikt met vakbond CNV over een nieuwe cao. FNV is daar boos over en zegt dat de overeenkomst te weinig doet om op korte termijn de werkdruk te verminderen.

Verbazing 

Volgens de vakbond kijken de werkgevers naar Den Haag om de problemen op te lossen waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. De Brancheorganisatie Kinderopvang liet eerder weten verbaasd te zijn over de staking en over de klachten van de FNV.

SER-advies:
Lees ook:
SER-advies: maak opvang goedkoper en voor meer kinderen
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.