Kosten 180 miljoen

Regels voor aanleg wegen strenger

07 juli 2021 18:04
De aanleg van snelwegen zorgt voor meer stikstof, wat er weer voor zorgt dat sommige planten sneller groeien, waardoor andere planten verdwijnen. Beeld © ANP

De regels voor de aanleg van wegen worden strenger. Dat is nodig omdat het demissionaire kabinet meer moet doen aan de bestrijding van stikstof. De kosten daarvan zijn 180 miljoen euro

In de ministerraad ligt vrijdag een plan op tafel om het gebied waar stikstof kan neerslaan rond de aanleg van een weg te vergroten. Nu is het uitgangspunt dat stikstof slechts neerkomt in een straal van 5 kilometer van waar de weg wordt aangelegd.

Minister Schouten (Landbouw) wil de straal vervijfvoudigen tot 25 kilometer rond een weg in aanbouw. Dat betekent een stevige aanscherping van de regels. Dat is ook nodig omdat de hoogste rechter in ons land, de Raad van State, de grens van 5 kilometer niet meer accepteert.

Neerslag

De raad eiste van het kabinet dat er uitleg zou komen over de 5 kilometergrens, of dat de grens zou worden aangepast. Schouten kiest nu voor het laatste.

De straal van 25 kilometer zal niet alleen gelden voor de aanleg van wegen. Ook voor stikstofneerslag uit de landbouw of de industrie wordt de regel dat die neerdaalt op een gebied in een straal  25 kilometer rond het bedrijf.

180 miljoen

Omdat er ook stikstof kan neerdalen in een gebied buiten de straal van 25 kilometer moet het demissionaire kabinet meer maatregelen nemen om de uitstoot van stikstof te verminderen. Anders komt de aanleg van wegen of de bouw van huizen in gevaar. Daarvoor reserveert het demissionaire kabinet 180 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore